Dipsalut ha instal·lat 27 desfibril·ladors a 15 municipis durant aquest juliol
Dipsalut ha finalitzat les tasques d’instal·lació dels desfibril·ladors fixos de quinze municipis més. En total s’han col·locat 27 aparells a les localitats de la Cellera de Ter, Anglès, les Planes d’Hostoles, Susqueda, Quart, Fornells de la Selva, Celrà, Llambilles, Madremanya, Mont-ras, Forallac, La Pera, Foixà, Corçà i Sant Jordi Desvalls.
A la Cellera de Ter hi ha tres aparells, situats a l’exterior del pavelló, de l’ajuntament i de l’Escola d’Art Municipal. Anglès també compta amb tres desfibril·ladors fixos. S’han ubicat a la façana de la biblioteca, de l’ajuntament i del poliesportiu. Dipsalut ha cedit a les Planes d’Hostoles dos desfibril·ladors, que s’han instal·lat al centre cívic i a la sala polivalent. Susqueda disposa d’un aparell, situat a l’ajuntament. Quart té dos desfibril·ladors fixos, al local social i a la zona esportiva del nucli de Palol d’Onyar. A Fornells de la Selva s’hi ha instal·lat tres aparells, a l’entorn del col·legi Saint George’s, el local d’entitats i el pavelló. Celrà disposa també de tres desfibril·ladors, situats al pavelló, a l’edifici Can Ponac i a l’aparcament municipal. Llambilles compta amb un desfibril·lador, al local sociocultural. Madremanya també té un aparell, instal·lat a l’exterior de la pista polivalent. Dipsalut ha cedit a Mont-ras dos aparells, que s’han instal·lat a l’ajuntament i al pavelló. Forallac té dos dispositius, a Vulpellac, a la Casa de la Vila, i als exteriors de l’ajuntament de Peratallada. La Pera compta amb un aparell, situat al consultori mèdic. Foixà té també un desfibril·lador que s’ha acordat instal·lar a la plaça de la Vila, davant de l’ajuntament. A Corçà, el dispositiu s’ha ubicat al carrer Santa Llúcia, al costat del Parc Urbà de Salut del municipi. Finalment, s’ha instal·lat el desfibril·lador de Sant Jordi Desvalls, a la façana de l’ajuntament.
Els desfibril·ladors fixos estan ubicats dins de grans columnes que, a més de protegir-los, contenen les instruccions per utilitzar-los i permeten veure l’aparell a molta distància. Se situen sempre a l’exterior (per tal de ser ben visibles, accessibles a tothom i les 24 hores), en emplaçaments considerats clau, per ser molt concorreguts o perquè s’hi realitzen activitats considerades de risc. Els aparells estan connectats al Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), de manera que quan algú procedeix a usar-los, el SEM rep una alerta i immediatament pot enviar atenció mèdica al lloc dels fets.
Els desfibril·ladors són automàtics, molt senzills d’utilitzar, de manera que poden ser utilitzats per qualsevol persona, sense necessitat de formació prèvia. No obstant, l’Organisme programa accions per ensenyar a utilitzar-los i donar-los a conèixer entre el veïnat de cada municipi a mesura que s’instal·len els aparells.
Cal recordar que la instal·lació de desfibril·ladors es fa en el marc del programa Girona, territori cardioprotegit, que suposa la implantació de fins a 650 d’aquests aparells arreu de les comarques gironines per tal de reduir el temps de resposta en cas d’aturada cardíaca extrahospitalària. 500 desfibril·ladors són fixos. 130, mòbils (van dins els vehicles dels serveis de primera resposta com policies locals o equips de protecció civil) i 20, lliures (Dipsalut els cedeix de manera puntual per cardioprotegir activitats com curses populars, festes majors...).
Imatge: Desfibril·lador fix ubicat a la zona esportiva de Palol d’Onyar, al municipi de Quart.