Vés al contingut

Promoció de la salut, benestar i atenció a les persones

Pm10

Programa de subvencions Benestar i Comunitat

Introducció

L’actual model socioeconòmic repercuteix de manera dramàtica en els determinants de la salut, que conformen les condicions de vida de les persones, fent augmentar les desigualtats socials i de salut (injustes, innecessàries i evitables).

Els col·lectius vulnerats són els més perjudicats en l’augment de les desigualtats econòmiques i els més afectats en la convergència dels diferents eixos de desigualtat que afecten de manera, també desigual, a la població (eixos com l’edat, el gènere, la classe social o la diversitat funcional se sumen a l’augment de les iniquitats entre la població i condicionen l’accés als serveis i recursos).

Segons el model de Determinants socials de la salut aportat per l’Organització Mundial de la Salut, revertir aquesta situació depèn de factors estructurals en què Dipsalut té poca capacitat d’incidència i transformació. No obstant això, des de l’Organisme de Salut Pública podem actuar-hi a escala local, promovent la millora de les condicions de vida i oportunitats de moltes persones i famílies.

Per aconseguir-ho, el programa fomenta el treball en xarxa entre els diferents actors de cada territori i proposa el principi metodològic de la governança participativa amb què, a través d’espais de treball col·laboratiu, en forma de taules de coordinació territorial, s’estableix la gestió compartida dels recursos i l’apoderament individual i comunitari. La taula articularà aquells dispositius que es puguin finançar i que els agents de la comarca (administracions i entitats sense ànim de lucre) hagin pactat com a prioritaris en el marc de l’objecte d’aquesta convocatòria. 
Cal subratllar que es parteix de la base que el benestar d’una comunitat va més enllà dels béns materials; que també va lligat a la sostenibilitat, la solidaritat, la justícia, l’equitat..., que ens permeten el màxim desenvolupament com a éssers humans. És des d’aquesta perspectiva que Dipsalut vol contribuir a la salut humana en totes les seves dimensions i interrelacions: biològica, social, psicològica, espiritual i ambiental.

Objectius

El suport econòmic ha de servir per a la realització d’accions que tinguin algun o alguns dels següents objectius:

  • Accions que vulguin incidir en algun àmbit de la vida de les persones i que promoguin la garantia dels drets reconeguts a la Declaració Universal dels Drets Humans que constitueixen els drets econòmics, socials i culturals.
  • Accions que promoguin l’apoderament de persones i grups per a la millora de les seves condicions de vida a partir del treball en habilitats per a la vida, recursos generals de resistència, augment del Sentit de Coherència, a partir de grups d’ajuda mútua, grups familiars, grupals,...
  • Accions que portin a terme estratègies d’intervenció comunitària, on les persones siguin les protagonistes dels seus propis processos (taules amb diferents grups poblacionals on es consensuïn les necessitats i accions a portar a terme, processos participatius amb col·lectius específics per millorar les seves condicions de vida,...)
     

Destinataris

Els ajuntaments de més de 20.000 habitants, els ens locals supramunicipals ( i organismes dependents), les entitats públiques de caràcter associatiu  i les organitzacions sense ànim de lucre (ONL) supramunicipals de la demarcació de Girona  que responguin a l’objecte i funcionament d’aquest programa i que estiguin integrades en la taula de coordinació territorial corresponent.

 

Taules Territorials

Les Taules de coordinació són espais de treball intersectorial (salut, benestar social, habitatge, ocupació, medi ambient, etc.) i col·laboratiu que reuneixen els/les agents principals de la intervenció social, de salut i comunitària d’un territori.
Tots els projectes i les accions subvencionats hauran d’estar integrades dins de la taula de coordinació respectiva, que també serà l’espai per a generar els mecanismes i estratègies oportunes per avançar cap al treball en xarxa.

 

S’hi podran incloure les accions realitzades entre el 16 d'agost de 2024 i el 15 d'agost de 2028.

Normativa

Les bases específiques reguladores de la subvenció es varen publicar en el Butlletí Oficial de la Província núm.56, de 19 de maç de 2024

Extracte BDNS de la convocatòria publicada en el BOP de Girona núm.74, de 16 d'abril de 2024

Convocatòria e-tauler

 

Informació addicional:

Documents

Bases reguladores en castellà per finançament dispositius Benestar i Comunitat BIC

Cost i finançament

Programa de suport econòmic.

Detalls de la sol·licitud

El període de sol·licitud comença l'endemà de la publicació de l'extracte la convocatòria en el Butlletí Oficial de la Província i finalitza el dia 15 de maig de 2024.

La sol·licitud d’aquest programa s’ha de realitzar a través de la seu electrònica.

Resolució

Es podrà consultar l'acord de la resolució de la convocatòria en el tauler d'anuncis e-Tauler de la seu electrònica de Dipsalut (www.dipsalut.cat), i serà publicada en el Butlletí Oficial de la Província de Girona en el termini màxim de 10 dies a comptar des de la data d’adopció de la resolució d’acord amb l’article 45.1.b de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Justificació

El termini per justificar les despeses de la convocatòria (2024-2028) finalitzarà el dia 7 de setembre de 2028.