Dipsalut, al servei dels municipis
Dipsalut és una administració pública local en forma d’organisme depenent de la Diputació de Girona que s'encarrega de donar suport en salut pública als municipis de la demarcació de Girona.
Entenem la salut en el marc dels drets humans i partim d’una visió positiva i holística de la salut (física, mental, social, espiritual i planetària) que creu i confia en les capacitats de les societats i de les persones d’utilitzar els recursos disponibles per a generar salut, permetent-los avançar cap a un estat òptim de benestar.
Per fer-ho orientem els programes i les accions a donar eines en forma de coneixements, habilitats i actituds a les persones i les comunitats, per incrementar el control sobre la seva salut i els factors que la determinen, per entendre, gestionar i donar sentit a la vida, enfortint les habilitats per a la vida.
Partim de la premissa que la salut de les persones depèn de les condicions de vida en què aquestes neixen, viuen i moren i que aquestes estan influïdes pels determinants econòmics, socials, culturals, ambientals i personals.
Per això, des de Dipsalut treballem des d’una perspectiva integrada que té en compte els determinants socials, ambientals i econòmics de la salut de les persones i dels ecosistemes, amb la voluntat de fomentar la salut en totes les polítiques i l’equitat en salut.
En aquest sentit, pensem que és molt important que les polítiques municipals tinguin en compte la salut i el benestar en totes les seves àrees d’actuació, des de l’urbanisme i l’habitatge fins a la cultura, acció social, l’educació, el transport i la mobilitat o el medi ambient i l’esport per promoure una salut equitativa i justa per a tota la ciutadania.
Què fem a Dipsalut?
En el marc de les competències de prestació d’assistència i cooperació jurídica, econòmica i tècnica als municipis (art 91, Decret legislatiu 2/2003) ajudem als municipis a exercir les competències municipals en matèria de salut pública que la legislació sectorial els atribueixen.
Dipsalut realitza les seves accions per reduir els riscos presents en el medi i eliminar la possible repercussió sobre la salut de les persones. Així com, treballa facilitant suport tècnic i econòmic als 221 municipis gironins per afavorir oportunitats d’aprenentatge i processos de transformació social adreçats a incidir positivament sobre les persones i les seves comunitats.
Fer ús dels nostres serveis facilita als ajuntaments poder desenvolupar correctament les seves competències en salut pública i poder disposar de recursos per promoure el benestar físic i emocional així com la salut en les persones.
A més, l’organisme de la Diputació de Girona, fomenta la interrelació entre els diferents agents, estableix mecanismes per generar i difondre el coneixement tècnic en matèria de salut pública i promou un nou model de salut, social i sostenible per potenciar el benestar de les persones.
El fet de poder dissenyar uns programes globals per tota la demarcació fa que també s’aconsegueixi uniformitat al territori i equitat al tenir en compte diferents casuístiques per tipologies de municipis. A més a més, al ser per tota la demarcació el volum és major i tenim uns preus en les licitacions més competitius i podem utilitzar els recursos per més actuacions.