Vés al contingut

Salut ambiental

Pt08

Subvenció per la seguretat, vigilància, salvament i socorrisme a les platges

Introducció

A més de l’estat sanitari de les sorres i els equipaments, hi ha un altre factor que contribueix a fer de les platges un entorn més o menys segur. Es tracta dels serveis de vigilància i salvament.
Es considera una platja segura aquella que disposa d’aquests serveis, juntament amb les infraestructures i els recursos humans necessaris per proporcionar-los de manera adequada.

La campanya de platges d’aquest estiu 2023, iniciada el 15 de juny i que va finalitzar el passat 15 de setembre, s’ha tancat amb el balanç de 25 persones mortes a les platges catalanes. L’any passat, la xifra de persones ofegades a les platges va ser igual. Les 25 persones que han mort aquest estiu ho han fet majoritàriament en platges de la Costa Daurada (11); seguit de 7 a la Costa Brava; 6 a Barcelona i 1 a les Terres de l’Ebre. Pel que fa al sexe, 17 han estat homes i només 8 han estat dones. De les persones que han perdut la vida a les platges catalanes, 12 tenien més de 70 anys; 5 entre 50 i 70 anys; 7 entre 20 i 50; i 1 menor d’edat. Aquest estiu el major nombre d’ofegats mortals ha estat el mes de juliol (11), un mes on han predominat els dies de sol i calor combinat amb mala mar.

El nombre de víctimes mortals per ofegaments a les platges de la Costa Brava durant aquest estiu, representa una reducció del 36% del nombre de morts respecte al mateix període de la campanya de platges de l'any passat, que va ser  especialment negre a la costa gironina.

El 2023, els 19 municipis del litoral gironí que han sol·licitat la subvenció per a accions de seguretat, vigilància i salvament a les seves platges s’han beneficiat d’aquest suport econòmic. El total de la despesa subvencionable de les sol·licituds ha estat de prop de 4 milions d’euros. Dipsalut ha fet una aportació mitjana del 15% del cost dels serveis. 
L’experiència en el desenvolupament d’aquest programa ha demostrat la conveniència de la seva continuïtat per tal de millorar la seguretat dels usuaris d’aquests espais. També s’ha posat de manifest que alguns ajuntaments, degut al clima i l’afluència de banyistes, han necessitat ampliar el període d’activitat del servei de socorrisme a la platja.

Objecte

  • Dotar els ajuntaments del suport econòmic necessari per disposar d’unes platges segures, amb els serveis de vigilància, salvament i socorrisme i les infraestructures d'abalissament necessàries.

Destinataris

Tots els ajuntaments del litoral gironí.

Es recorda que la Llei 3/2008, de 23 d’abril, de l’exercici de les professions de l’esport estableix que els socorristes aquàtics han d’estar inscrits al Registre Oficial de Professionals de l’Esport de Catalunya (ROPEC) o bé l’acreditació emesa pel Col·legi de Llicenciats en Educació Física i Ciències de l'Activitat Física i l'Esport de Catalunya (COPLEFC).

Conceptes subvencionables

Es consideraran despeses subvencionables aquelles que realitzin els ajuntaments que tinguin com a finalitat directa i exclusiva la prestació del servei de vigilància, seguretat, salvament i socorrisme, i més concretament: 

  • Serà subvencionable els cost salarial del personal contractat directament pels ajuntaments o del personal de contractes externs que integrin el servei de vigilància, seguretat, salvament i socorrisme de les platges (socorristes aquàtics, patró d’embarcació, coordinador, vigilant, entre d’altres). Pel que fa al servei de socorrisme, només seran subvencionables els costos salarials d’aquells socorristes que es trobin inscrits al Registre oficial de professionals de l’esport de Catalunya (ROPEC) en els apartats que permeten l’activitat de socorrisme a espais aquàtics naturals o bé l’acreditació emesa pel Col·legi de Llicenciats en Educació Física i Ciències de l'Activitat Física i l'Esport de Catalunya (COPLEFC).
  • Contractació de la instal·lació i retirada de l’abalisament amb l’objectiu de delimitar les zones de bany i separar-les de les zones d’altres activitats aquàtiques que poden suposar un risc pels banyistes.

Període subvencionable

Del 16 d'octubre de 2023 al 15 d'octubre de 2024.

Resolució

La resolució de concessió serà comunicada als beneficiaris a través del tauler electrònic (e-Tauler) ubicat a la seu electrònica de Dipsalut. 

Justificació

Finalitzarà el 30 d'octubre de 2024

Normativa

  • Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases del règim local.
  • Decret Legislatiu 2/2003, de 28 d’abril, pel qual s’aprova el text refós de la Llei 8/1987, de 15 d’abril, municipal i de règim local de Catalunya.
  • Llei 22/1988, de 28 de juliol, de costes.
  • Llei 3/2008, de 23 d’abril, de l’exercici de les professions de l’esport.
  • Ordre de 31 de juliol de 1972 sobre les normes per a la seguretat humana en llocs de bany.
  • Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.
  • Ordenança general de subvencions de la Diputació de Girona.

Dotació

600.000€