Promoció de la salut, benestar i atenció a les persones
Programa per a famílies
Introducció
La infància i l'adolescència es consideren períodes crucials pel desenvolupament de les persones i constitueixen la base del que serà una vida saludable i plena al llarg del seu cicle vital. Nombroses investigacions confirmen que els entorns estimulants i positius en els primers anys de vida influencien en el desenvolupament dels infants i joves en tots els aspectes de la seva vida. També s’emfatitza la importància de créixer en una atmosfera de felicitat, amor i comprensió, com a requisit necessari per aconseguir el desenvolupament ple i harmoniós de la personalitat. Per aquest motiu les persones amb rol de cures han de rebre la protecció i l’acompanyament necessaris per a poder assumir plenament les seves responsabilitats dins de la comunitat.
Amb l’objectiu de potenciar el desenvolupament de polítiques públiques sobre criança positiva i benestar infantil arreu del territori gironí, Dipsalut proposa el Programa per a Famílies amb l'objectiu de fomentar les habilitats de les persones amb infants a càrrec a través de compartir eines i recursos que facilitin acompanyar la mainada en el reconeixement i la gestió de les seves emocions. Alhora, també es proporcionen espais de diàleg, confiança i cura, on posar en comú experiències i trobar-hi comprensió i suport.
El programa té en compte els eixos de desigualtat i l’impacte dels determinants socials en la seva implementació, i hi vol posar una especial cura a través d’estratègies basades en el concepte d’universalisme proporcional segons el qual per reduir les desigualtats en salut, les accions que s’iniciïn han de ser universals així com han de seguir una escala i una intensitat proporcionals al nivell de desavantatge social i econòmic (Marmot Review, 2010).
El Programa per a Famílies s’orienta cap a un seguit d’Objectius de Desenvolupament Sostenible per a l’Agenda 2030, contribuint a transmetre als infants i les seves famílies valors com la cultura de pau, la igualtat de gènere i els estils de vida saludables (ODS 4, educació de qualitat). En el programa es fomenta la valoració i el repartiment de les cures i del treball a l’esfera familiar, promovent la implicació dels infants a les llars i espais de convivència independentment del seu gènere (ODS 5, igualtat de gènere). Es treballa també per reduir les desigualtats i aportar recursos en aquells contextos socials més vulnerables (ODS 10, reducció de les desigualtats).
Objectius
- Facilitar a les famílies espais de formació i reflexió sobre la salut i el benestar dels infants, adolescents i joves.
- Proporcionar estratègies de criança positiva i acompanyar les famílies en les seves tasques educatives i de cura.
- Fomentar la formació i els espais compartits entre les famílies, els professionals i la ciutadania en general per potenciar el desenvolupament de les polítiques públiques sobre criança positiva i bon tracte infantil.
Destinataris
Tots els ajuntaments de la demarcació de Girona interessats en oferir acompanyament a les famílies i que disposin de qualsevol equipament municipal que els presti serveis, per exemple: centre educatiu, centre cívic, biblioteca, punt d’igualtat, etcètera. Els ajuntaments també poden fer la sol·licitud del programa a iniciativa de les associacions de famílies dels centres educatius del municipi.
Persones beneficiàries:
- Mares, pares i persones amb un rol de cura d’un infant, adolescent o jove.
- Professionals de la comunitat del camp social, sanitari i educatiu que treballen en aquest àmbit.
Desenvolupament de les accions
El Programa per a Famílies ofereix dos tipus d'accions:
- Taller presencial de criança positiva
- Xerrades presencials sobre temàtiques d'actualitat al voltant de la criança
Taller presencial de criança positiva
S’ofereix a les famílies un taller de 6 sessions (2 hores de durada cadascuna) per aprofundir en l’estratègia de criança positiva, les habilitats parentals i el bon tracte infantil. Una professional de l’equip tècnic del Programa per a famílies durà a terme aquesta formació. El taller va dirigit a mares, pares i referents adults de mainada d’I3 fins a 6è de primària.
Les temàtiques que es treballen durant aquestes 6 sessions són:
- Sessió 1: La importància del vincle
- Sessió 2: La gestió de les emocions
- Sessió 3: Dels límits als compromisos
- Sessió 4: Promoció de l’autonomia
- Sessió 5: L’autoestima
- Sessió 6: La descoberta de la sexualitat
Les sessions es podran dur a terme en centres educatius o en altres equipaments municipals. Per organitzar-les i crear el grup de famílies és necessària la col·laboració d’un responsable del recurs municipal, centre educatiu o entitat.
En el desenvolupament d’aquest taller es poden incloure aquest dos serveis associats:
- Servei de monitoratge per a infants: de forma paral·lela a les sessions dels adults es pot organitzar un taller amb els infants que estan conduïts per monitoratge que dirigeixen activitats de lleure educatiu. Això permet afavorir l’assistència de les famílies a la formació i promoure la continuïtat del treball d’aquestes competències psicosocials a casa amb tota la família.
- Servei de suport a la diversitat: en aquells contextos ens els quals existeixin barreres que dificultin l’assoliment dels objectius del taller es podrà comptar amb el suport d’una professional especialitzada en mediació comunitària, que permetrà adaptar la metodologia i la implementació del taller formatiu a aquells casos que ho requereixin.
Xerrades presencials
S'ofereix l'opció de sol·licitar una xerrada al vostre centre educatiu o a l'equipament municipal que decidiu, sempre al voltant d'una temàtica d'actualitat i relacionada amb la criança positiva. Per a sol·licitar aquesta acció, el centre educatiu o municipi ha d’haver realitzat el taller de criança positiva amb anterioritat, en algun any anterior.
Una xerrada consisteix en una sola sessió de 2 hores i va dirigida a mares, pares i referents adults de mainada d’I3 fins a 6è de primària.
Temàtiques a escollir:
- Els hàbits i els límits. La sobreprotecció, un bé pels infants?
- La identitat de gènere en la infància
- Les mentides en la infància
- La descoberta de la sexualitat en la infància
- La relació entre germans: cooperació, gelosia, rivalitat
- El joc: l'eina per connectar amb els infants
En el desenvolupament d’aquestes xerrades es poden sol·licitar els serveis associats de monitoratge per a infants i de suport a la diversitat explicats en el punt anterior sobre el Taller..
En cas que es vulgui conèixer més detalladament el funcionament i els serveis inclosos al programa, podeu sol·licitar-ho a Dipsalut (972 414 720 o families@dipsalut.cat). També es pot consultar la web (https://families.dipsalut.cat) en la qual s’amplia i s’actualitza tota la informació.
Cost i finançament
Programa de servei finançat íntegrament per Dipsalut.
Detalls de la sol·licitud
Hi ha dos períodes de sol·licitud en dos moments de l'any:
- Del 27 de novembre al 15 de gener de 2025. En aquest període es sol·licitaran aquells tallers que es vulguin dur a terme entre febrer i juny de 2025.
- Del 22 d’abril al 8 de maig de 2025. En aquest període es sol·licitaran aquells tallers que es vulguin dur a terme entre setembre i desembre de 2025.
L’han de sol·licitar els ajuntaments que vulguin comptar amb aquest suport a les famílies i desenvolupar-lo en algun dels seus equipaments municipals. També poden demanar-lo per a aquells centres educatius o associacions de famílies d’alumnes (AMPA/AFA) que li hagin comunicat la voluntat de participar-hi. La sol·licitud s’ha de fer des del SIMSAP, per via electrònica, accedint al model: Pm09. Programa per a Famílies.
Tindran prioritat els centres educatius o municipis que presentin factors socioeconòmics desfavorables.
Els ajuntaments podran fer el seguiment de les actuacions a través el SIMSAP.
En cas que no s’hagi exhaurit el pressupost una vegada tancat el període de sol·licitud, i de manera excepcional, es podran acceptar demandes fora de termini.
Condicions per a la realització de les activitats:
- Per a la realització del taller és necessari un mínim de 10 persones inscrites.
- Per a la realització de les xerrades, el centre educatiu o municipi ha d’haver realitzat el taller de criança positiva amb anterioritat, en algun any anterior. Cal que s'hi inscriguin un mínim de 15 persones.
Altres administracions i entitats de caràcter no lucratiu que atenguin famílies i vulguin desenvolupar una estratègia de criança positiva, bon tracte infantil i drets dels infants, també poden demanar el Programa per a famílies. En aquest cas cal fer-ho des de la Seu Electrònica, accedint al model: Pm09. Programa per a famílies.
Formació
A més de les accions presencials, Dipsalut ofereix formació telemàtica en el marc de la criança. Els ajuntaments en poden fer difusió per oferir-la a les famílies i a la ciutadania del seu municipi. De la mateixa manera, altres administracions o entitats poden donar a conèixer aquesta oferta formativa entre els públics que considerin adequats:
- Càpsules formatives telemàtiques: són formacions en línia de la mà de diferents professionals que donaran recursos i eines per acompanyar les famílies en temes relacionats amb la salut, el benestar i la criança. Cada trimestre escolar s’ofereixen noves càpsules amb temàtiques diferents: ús de pantalles, acompanyament a la sexualitat, prevenció de les relacions abusives, assetjament escolar, etc. La mateixa càpsula es repeteix diversos dies i en horaris diferents per tal de facilitar l’assistència i la conciliació familiar i laboral.
- Recursos a la pàgina web: les famílies i els professionals poden consultar aquest banc de recursos on hi ha fitxes, àudios, vídeos, contes i lectures recomanades sobre temàtiques relacionades amb la criança, l’educació i la salut. D’aquesta manera es poden seguir treballant aquestes competències a casa i a l’àmbit laboral.
- Taller telemàtic de criança positiva: el mateix taller que s’ofereix de manera presencial es pot realitzar telemàticament des de casa, seguint les sessions amb el suport d’un quadern que s’envia a cada participant. Cada trimestre escolar s’ofereixen 4 edicions amb horaris diferents: matí, migdia, tarda o vespre. Aquests grups són oberts a totes les famílies de la demarcació de Girona, que poden escollir l’edició que els vagi millor. D’aquesta manera es pretén facilitar l’assistència i la conciliació familiar i laboral.
- Formació per a professionals: Dipsalut ofereix formació gratuïta vinculada a aquest programa sobre criança positiva, bon tracte infantil i drets dels infants a professionals de serveis socials, sanitaris i educatius de la demarcació de Girona que treballen en l’atenció a famílies.
Tota aquesta oferta es pot consultar al web del programa i en el cas de les formacions per a professionals, també al web de formació de Dipsalut.
Per a resoldre dubtes o obtenir informació addicional, podeu dirigir-vos al 972 414 720 o a families@dipsalut.cat.
Web
El programa disposa d'una web pròpia amb tota la informació i recursos per treballar la criança positiva i el bon tracte infantil.
https://families.dipsalut.cat/