Que no n’hi hagi, depèn de tu
Aquest senzill consell és el que més repetim des dels estands informatius que, el Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter i Dipsalut, duem a terme arreu de la demarcació. L’objectiu d'aquestes accions és continuar conscienciant la ciutadania de la importància d’evitar que el mosquit tigre es reprodueixi als espais privats.
Cal tenir en compte que vuit de cada deu punts de cria de l'insecte són a propietats particulars, com ara a horts o terrasses i jardins de domicilis. A les administracions públiques ens és molt difícil actuar-hi directament, motiu pel qual insistim en la conscienciació ciutadana.
Per a fer-ho, organitzem activitats diverses com les xerrades informatives, els estands o el Projecte Educatiu del Mosquit Tigre. Totes elles, orientades a divulgar la necessitat que cadascú és responsabilitzi de combatre el mosquit a casa seva. Els tècnics del Servei de Control de Mosquits hi informen de les pautes per aconseguir-ho, com tapar hermèticament els bidons o altres dipòsits d’aigua, posar cap per avall els objectes que n’acumulen o netejar periòdicament les canaleres. En definitiva, evitar l’aigua estancada, fins i tot les acumulacions més petites ja que que els ous de mosquit tigre en necessiten ben poca per eclosionar.
Les activitats divulgatives també serveixen per resoldre els dubtes que els participants puguin tenir i per recordar-los que aquest mosquit pot ser transmissor de nombroses malalties, com el dengue, el zika o el chikungunya.
A banda d’aquestes accions de sensibilització ciutadana, Dipsalut, el Servei de Control de Mosquits i els ajuntaments de la demarcació, en duem a terme d’altres per a controlar la població de mosquit tigre com, per exemple, l’aplicació periòdica de larvicides als embornals i altres punts dels espais públics que tendeixen a acumular aigua.
Vols saber més coses sobre aquest insecte? Visita el web del Programa de Vigilància del Mosquit Tigre