Prop de 43.000 persones han comptat amb les ajudes del Salut i Crisi aquest 2014
42.540 persones de les comarques gironines s’han beneficiat de les ajudes del programa Salut i Crisi de Dipsalut al llarg del 2014. El gruix de les accions han anat dirigides a promoure l’ocupació i a garantir l’habitatge, els serveis bàsics, els aliments i altres productes de primera necessitat. S’hi ha destinat un total de 2 milions d’euros.
El Salut i Crisi té per objectiu disminuir els efectes negatius de l’actual situació econòmica sobre la salut de les persones. Alguns d’aquests efectes són malnutrició, higiene deficient o estrès de llarga durada. Dipsalut dóna suport econòmic a les accions endegades per entitats socials, ajuntaments i consells comarcals destinades a atendre les necessitats bàsiques en quant a alimentació, habitatge, ocupació i benestar emocional/familiar dels ciutadans de la demarcació. A més, s’encarrega de coordinar aquests ens per evitar duplicitats, fomentar el treball en xarxa i aconseguir la màxima eficàcia i eficiència.
El 2014, el Salut i Crisi ha comptat amb 2 milions d’euros; mig milió dels quals s’ha dedicat específicament a fomentar la creació de llocs de treball.
Tant el president de la Diputació de Girona i de Dipsalut, Joan Giraut, com el vicepresident primer de l’Organisme de Salut Pública, Josep M. Corominas, han destacat la importància de les accions orientades a crear ocupació remunerada. Corominas ha explicat que “donar feina a una persona que està a l’atur ja soluciona bona part dels seus problemes, que no són només econòmics, sinó també psicològics i emocionals.” El vicepresident de Dipsalut ha explicat que “els programes per crear llocs de treball tenen costos molt elevats i que, per aquest motiu, hem decidit augmentar els recursos que hi destinarem aquest 2015 i el proper 2016; per poder anar molt més enllà de les 68 persones que s’ha pogut ocupar al llarg del 2014”.
Pel que fa al milió i mig dedicat a altres eixos del Salut i Crisi, 456.559 euros s’han destinat a garantir un habitatge digne. Han revertit en 9.055 persones. S’ha proporcionat ajudes al lloguer i a la hipoteca; per pagar la calefacció, l’aigua i la llum i per fer reparacions que garantissin la salubritat i l’habitabilitat de les cases.
A l’àmbit de l’alimentació, s’hi ha invertit 364.347 euros. Han revertit en centres de distribució d’aliments, menjadors socials, beques menjador, etcètera. 28.645 persones s’han beneficiat d’aquestes ajudes.
Pel que fa a les accions dirigides al benestar emocional i familiar (higiene, roba i calçat, productes de farmàcia, suport emocional, formació, ajudes per transport...), s’hi ha dedicat 63.423 euros i s’ha ajudat un total de 960 persones.
63.241 euros han servit per tirar endavant actuacions per promoure l’ocupabilitat de les persones (com ara tallers d’oficis, horts urbans, cursos formatius...). Han beneficiat a 3.880 ciutadans de les comarques gironines.
En total, 42.540 persones han comptat amb aquestes ajudes. En tots els casos venien derivades pels treballadors socials municipals. En la majoria d’ocasions, s’ha atès famílies en què els dos progenitors estaven sense feina i amb fills menors d’edat al seu càrrec. Un 42% dels beneficiaris de les actuacions eren infants i adolescents.
El programa es va començar a desenvolupar el 2013 davant l’evidència que la crisi econòmica perjudica el benestar físic i emocional de les persones i la necessitat de prendre mesures per part de les administracions. Any rere any s’ha anat augmentant la seva dotació econòmica per tal de poder atendre més gent. Des de llavors s’hi ha destinat un total de 3 milions d’euros i s’ha ajudat cap a 45.000 persones. En aquest període ha comptat amb 175 professionals implicats, treballant en xarxa. El Salut i Crisi ha permès crear, a cada comarca, una porta única d’accés a les ajudes. A banda de millorar la coordinació entre els agents socials que intervenen en cada territori, també ha servir per millorar tant la detecció de necessitats com la resposta que se’ls dóna.
Per aquests 2015 i 2016, el Salut i Crisi compta amb un pressupost de 3.300.000 euros; una part molt important dels quals (700.000 euros) es dedicarà a mesures per fomentar l’ocupació, promovent la creació de llocs de treball, per exemple, dins les mateixes entitats que participen en programa.
Imatge: roda de premsa celebrada aquest 10 de març a la Diputació de Girona. D’esquerra a dreta: Joan Giraut, president de la Diputació de Girona i de Dipsalut, i Josep M. Corominas, vicepresident primer de Dipsalut. Autor: Eddy Kelele