Noves vides salvades gràcies als desfibril·ladors d’ús públic
Entre el 29 de desembre i el 5 de gener, els aparells implantats per Dipsalut i la decidida actuació de la ciutadania han permès retornar el batec a dues persones que havien patit una aturada cardíaca extrahospitalària.
Membres de l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Girona han aplicat un dels desfibril·ladors que Dipsalut havia cedit temporalment a l’entitat a una persona que havia patit una aturada cardíaca. Els fets han tingut lloc aquest 5 de gener, cap a les 14 hores, al carrer Santa Clara de Girona. Els voluntaris han actuat per l’avís d’uns ciutadans que han anat fins l’estand que l’Associació tenia al carrer amb motiu de la cavalcada de reis. La ràpida intervenció dels vianants, entre els que hi havia una persona amb formació mèdica, i dels voluntaris ha permès recuperar la víctima. Posteriorment, els sanitaris del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) l’han estabilitzat i l’han traslladat a l’hospital.
L’altra actuació ha estat aquest 29 de desembre, al pavelló esportiu de Salt. S’hi disputava el Torneig Vila de Salt i un pare, que arbitrava voluntàriament un dels partits, ha caigut desplomat a terra. De seguida, assistents al Torneig han trucat al telèfon d’emergències 112 i han anat a buscar el desfibril·lador que hi ha al pavelló. Entre el públic hi havia persones amb nocions de primers auxilis, que han aplicat l’aparell i han realitzat el massatge cardiorespiratori a la víctima. Professionals del SEM han continuat la reanimació i l’han portat a un centre hospitalari on ha ingressat ja fora de perill.
En total, els municipis gironins compten amb 783 desfibril·ladors cedits per Dipsalut en el marc del programa "Girona, territori cardioprotegit". Els cossos de primera resposta en duen dins els seus vehicles i també n’hi ha de disponibles a l’espai públic, a places, carrers i façanes d’equipaments. A aquests aparells cal sumar-hi la cinquantena de desfibril·ladors que se cedeixen de manera temporal a ajuntaments i a entitats per a cardioprotegir activitats considerades de risc. Des de l’Organisme es forma gratuïtament i de manera continuada els usuaris intensius d’aquests aparells. També s’ofereix una formació més bàsica a tota la ciutadania. L’objectiu és transmetre les pautes bàsiques per poder socórrer algú que pateix una aturada cardiorespiratòria i promoure l’ús dels aparells de desfibril·lació externa.