L’Àrea Marítima dels Mossos d’Esquadra provarà el dispositiu de rescat aquàtic de Dipsalut, Quick Rescue, a tota la costa catalana
El compromís és posar-lo a prova en diverses situacions de salvament reals al llarg dels propers mesos, i si compleix les expectatives, es plantejarà incorporar-lo als seus equips com a eina de rescat.
Fa un parell de mesos, l’Àrea Marítima dels Mossos d’Esquadra es va posar en contacte amb l’Àrea de Salut Ambiental de Dipsalut, l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona, per interessar-se per l’innovador dispositiu de rescat aquàtic Quick Rescue, autoinflable i molt més lleuger que els tradicionals.
Després de parlar amb els tècnics de Dipsalut, finalment han decidit posar-lo a prova en situacions de rescat reals a tota la costa catalana, a les aigües interiors i continentals. El compromís és avaluar-lo durant els propers mesos i fer-ne el retorn als tècnics de Dipsalut encarregats del projecte. Si el nou dispositiu compleix les expectatives, el podrien incorporar als seus equips com a eina de rescat.
Durant l’entrega de les quatre boies Quick Rescue, els dos agents de l’Àrea Marítima dels Mossos d’Esquadra han estat rebuts per la vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona i presidenta de Dipsalut, Maria Puig; el cap de l’Àrea de Salut Ambiental, Xavier del Acebo, i el tècnic de salut pública Antoni Mulero, que els han donat les instruccions bàsiques de funcionament del nou dispositiu de rescat i de l’aplicació mòbil associada al projecte.
Així mateix, Maria Puig ha recordat als agents que «Quick Rescue va néixer amb la intenció de facilitar les tasques de rescat als serveis de salvament dels ajuntaments del litoral gironí, però sempre ha tingut una vocació universal. Per això, la informació per desenvolupar i fabricar aquest dispositiu és d’accés obert, perquè equips de socorrisme d’arreu del món la puguin utilitzar».
Un mica d’història de Quick Rescue
L’estiu de 2021 Dipsalut va presentar la nova boia de rescat, més àgil i molt fàcil de transportar. Està pensada perquè els socorristes la duguin plegada i desinflada, enganxada a la cintura, de manera que puguin nedar fins al punt on hi ha la víctima sense impediments. L’han d’inflar amb un gest simple i àgil: estirant un cordó, amb una sola mà. D’aquesta manera, es pot reduir significativament el temps de resposta en els rescats aquàtics. A més, quan els socorristes no hagin d’actuar en rescats, mentre facin tasques de vigilància (un 98 % del temps), poden tenir les mans lliures per dedicar-se a feines preventives relacionades amb la seguretat dels banyistes.
Per avaluar i millorar el dispositiu, es van fer més de dos-cents simulacres de salvament a les platges de l’Escala, Lloret, l’Estartit i Empuriabrava, i també a la del Bogatell (Barcelona). Hi han col·laborat l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC) i els equips de socorrisme de la Creu Roja, Proactiva, Rescatadores i els Bombers de la Generalitat de Catalunya. L’equip de les platges de Barcelona, el Grupo de Investigación de Actividades Acuáticas y Socorrismo (GIAAS) de la Universidade da Coruña i el grup d’investigació Rendimiento y Motricidad del Salvamento y Socorrismo (REMOSS) de la Universidade de Vigo també hi han donat suport.
Des de les comarques gironines i per a tot el món
La informació relacionada amb el desenvolupament i la fabricació de la nova boia s’ha posat a l’abast de tothom per mitjà de dos portals d’innovació, Innoget i Enterprise Europe Network. L’accés és lliure, amb una llicència amb codi obert.
També s’ha estat promocionant per mitjà d’accions diverses, com ara la participació en congressos del sector, el darrer al XXII Congreso y Exposición Internacional de Playas - Ecoplayas, l'octubre de 2023, i la publicació del treball científic fruit del procés d’avaluació, fet per la doctora Sílvia Aranda (INEFC) en una de les revistes de gran impacte en el sector, Emergencias, de la Sociedad Española de Medicina de Urgencias y Emergencias.