Vés al contingut

Salut ambiental

Està demostrat que l’entorn en què vivim està íntimament relacionat amb la nostra salut i el nostre benestar. Per tant, les actuacions en sanitat ambiental desenvolupades per Dipsalut van dirigides a reduir els riscos presents en el medi i a eliminar la seva possible repercussió sobre la salut de la població.

La qualitat i la salubritat del nostre entorn són vitals per gaudir de bona salut.

Si aconseguim que el nostre entorn sigui més saludable podrem prevenir una part important de les malalties. La darrera pandèmia i els riscos emergents cada cop més evidents i relacionats amb el canvi climàtic, ens recorden el delicat equilibri que hi ha entre la salut i el benestar dels essers humans i del planeta

La salubritat de l’entorn i dels equipaments públics, establiments, habitatges i altres indrets de convivència humana és un dels factors que determina la salut de les persones. Les intervencions que redueixen els riscos presents en el medi en què vivim han de ser una prioritat, tal i com estableixen diversos Objectius de Desenvolupament Sostenible

Les actuacions en salut ambiental han d’anar dirigides a la vigilància dels factors de risc físics, químics i biològics presents en el medi i a la seva possible repercussió sobre la salut de la població.

Dipsalut participa —amb programes de servei directe o a través dels de suport tècnic i econòmic— en la gestió de la qualitat de les aigües de consum i dels riscos presents en el medi ambient urbà, com la contaminació atmosfèrica, acústica i electromagnètica. També en les actuacions que es realitzen als equipaments on desenvolupem part de les nostres activitats, tant espais a la via pública com establiments públics, centres educatius, centres esportius, piscines i altres espais de concurrència. La normativa sanitària atorga als ens locals competències en aquests àmbits dins la salut pública. 

L’ajuntament és l’administració pública de proximitat per excel·lència, i sovint és qui ofereix la primera resposta a les necessitats i les problemàtiques de la població. La tipologia dels factors de risc que es poden presentar en el dia a dia de la salubritat pública municipal és molt diversa. La voluntat de Dipsalut és oferir als ajuntaments el suport necessari per a la gestió de les situacions de risc, sigui quina sigui la seva naturalesa.

Actuem en el suport a la gestió de les instal·lacions que utilitzen aigua en forma d’aerosols i que, per tant, tenen risc de transmissió de la legionel·losis. 

Els serveis per proveir l’aigua de consum segura són part imprescindible per a la salut, el benestar i el desenvolupament sostenible. Els municipis han de vetllar també pel consum sostenible d’aquest recurs i pel dret social de tota la població de tenir-hi accés.

Pel que fa als edificis, habitatges i altres indrets de convivència humana, les autoritats sanitàries municipals han de dur a terme accions de control i vigilància adreçades a reduir o eliminar els riscos per a la salut.

La gratuïtat de la majoria dels programes de servei i la universalitat de l’oferta proposada als municipis són elements que contribueixen a l’equitat territorial en salut i benestar de les persones. 

Subvencions

Salut ambiental

La salubritat dels espais i equipaments públics, establiments, habitatges i altres indrets de convivència humana és un dels factors que determina la salut de les persones. La millora de la salubritat d’aquests espais es una fita clau dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.