Vés al contingut
15 juny 2016

Xerrades per a policies sobre el Servei d’Emergències Psicològiques

Les xerrades informatives han anat dirigides a comandaments de les policies locals i dels equips de protecció civil de la demarcació de Girona. Se n’han dut a terme a Lloret de Mar, Blanes, Sant Feliu de Guíxols, Platja d’Aro, La Bisbal d’Empordà, Salt, Banyoles, Olot, Roses, i Figueres. Hi ha participat una setantena de persones.

En les sessions, el coordinador del servei ha explicat com funciona, qui pot activar-lo i en quins casos. S’ha fet èmfasi en què, en cas de dubte, és millor demanar l’activació. De manera immediata, es valora la situació i es decideix si és oportú posar en marxa el programa. A més, l’equip de psicòlegs de Dipsalut s’organitza amb els altres ens que ofereixen serveis similars per evitar possibles duplicitats.

En les xerrades, també s'ha recordat als policies que, a banda d’atendre les víctimes directes i indirectes dels fets, els psicòlegs poden donar suport als mateixos professionals dels equips d’emergències, si així es considera oportú.

El Servei d’Emergències Psicològiques acostuma a prestar-se en situacions d’alt potencial traumàtic com ara morts d’infants, accidents amb víctimes mortals, agressions sexuals, morts violentes, grans catàstrofes…El poden activar (les 24 hores i els 365 dies de l’any) els alcaldes o regidors en qui deleguin, els comandaments de la Policia Local, els caps de Protecció Civil, els responsables de Serveis Socials i els dels diferents serveis d’emergències de la Generalitat de Catalunya. Ho han de fer trucant al número de telèfon que Dipsalut els proporciona.

L’equip de psicòlogues i psicòlegs de Dipsalut s’encarrega, entre d’altres tasques, de comunicar de manera adequada les males notícies que sovint cal donar, procura minimitzar els danys que el trauma pot causar sobre les víctimes i prepara les persones per afrontar el dolorós procés que gairebé sempre els espera. A banda d’aquesta primera atenció en el lloc de l’emergència, es dóna continuïtat al tractament per als usuaris que així ho necessitin, a través d’un mecanisme de derivació urgent a la Xarxa de Salut Pública. L’objectiu principal en la majoria de les intervencions és ajudar els afectats a reprendre al més aviat possible el control sobre les seves vides, així com evitar que es desenvolupin patologies posttraumàtiques.