Vés al contingut
30 abril 2010

Una vintena d’empreses s’han presentat al concurs per implantar Parcs de Salut i Xarxes d’Itineraris Saludables

Dipsalut, ha realitzat un concurs per adjudicar els Parcs de Salut i les Xarxes d’Itineraris Saludables. S’hi han presentat una vintena d’empreses. En una primera fase, l’organisme de salut pública de la Diputació de Girona preveu adjudicar entre 160 i 190 Parcs de Salut i 121 Xarxes d’Itineraris Saludables. S’ubicaran arreu de les comarques gironines. El concurs es va iniciar el passat mes de febrer i es preveu que s’acabi d’aquí aproximadament un mes, amb l’adjudicació definitiva dels parcs i itineraris. Dipsalut hi invertirà un total de tres milions d’euros. D’aquests, 2 seran pels Parcs de Salut i 1, per les Xarxes d’Itineraris.

Una vintena d’empreses catalanes, d’arreu de l’estat i de diferents països de la Unió Europea s’han presentat al concurs de Dipsalut per a fer i implantar Parcs Urbans de Salut i per a senyalitzar Xarxes d’Itineraris Saludables. En una primera fase, Dipsalut preveu adjudicar entre 160 i 190 Parcs de Salut que es posaran a pràcticament tots els municipis de la demarcació de Girona. Pel que fa a les Xarxes d’Itineraris Saludables, se n’adjudicaran 121.

Els Parcs de Salut són uns conjunts d’aparells per fer exercici. Estan situats a poca distància els uns dels altres. Els parcs s’implantaran en punts estratègics dels municipis. Estaran a l’aire lliure i serviran per fer activitat física moderada. Es faran dos models de Parc de Salut. El seu disseny vetllarà per la seguretat i la facilitat d’accés. Aniran acompanyats de plafons on es recolliran recomanacions d’ús. També es faran sessions dirigides per professionals especialitzats i amb formació específica per tal que tothom faci els exercicis correctament i tregui el màxim rendiment del parc. Els Parcs de Salut podran ser utilitzats per tota la població, però es preveu que els usuaris habituals siguin els adults i les persones grans no avesades a fer gaire activitat física.

Les Xarxes d’Itineraris Saludables són recorreguts urbans i periurbans adequadament senyalitzats. Es poden fer a peu sense gran esforç ni una preparació física especial. Es busca que siguin camins atractius i de fàcil accés per a les persones. D’aquesta manera es podrà aconseguir que els usin quotidianament. També es faran accions de dinamització i s’editarà material per promoure’n el seu ús. La xarxa d’itineraris està pensada per a tota la població i s’implantarà arreu de la demarcació de Girona.

Els municipis que volen acollir algun Parc de Salut o Xarxa d’Itineraris han de presentar un estudi previ a Dipsalut on es recull informació com ells llocs més adequats per a instal·lar-hi un parc o els camins susceptibles de convertir-se en itineraris saludables. El cost d’aquests estudis va a càrrec de Dipsalut.

Dipsalut avaluarà les empreses que s’han presentat al concurs d’adjudicació dels parcs i itineraris i escollirà les millors per tal que facin i implantin els parcs i que senyalitzin les xarxes d’itineraris. Dues comissions tècniques s’han encarregat de valorar tots els projectes. La de parcs, està formada per professionals del Departament de Salut de la Generalitat, de la Secretaria General de l’Esport i del propi Dipsalut. A la comissió també hi ha professionals lliures de l’àmbit de la fisioteràpia i l’esport. La d’itineraris ha comptat amb tècnics de Dipsalut i del Consell Comarcal del Gironès.

El concurs d’adjudicació va començar el passat mes de febrer i es preveu que finalitzi d’aquí aproximadament un mes, amb l’adjudicació definitiva dels parcs i dels itineraris. Es calcula que d’aquí a un any, els Parcs de Salut i les Xarxes d’Itineraris Saludables estarien implantats al territori.

Dipsalut invertirà uns 3 milions d’euros en els Parcs de salut i les Xarxes d’Itineraris saludables. D’aquests, vora 2 milions serviran per implantar els parcs i al voltant d’1 milió, per a les xarxes d’itineraris.

Aquesta iniciativa és pionera a l’estat i s’emmarca dins l’àrea de Polítiques i Promoció de la Salut de Dipsalut. Amb ella, l’organisme de salut pública de la Diputació de Girona dóna un pas més en la promoció dels hàbits de vida saludables, concretament fomentant l’activitat i l’exercici físic regular entre tota la població.

Dipsalut observa les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) que aconsella realitzar 30 minuts d’activitat i exercici físic d’intensitat moderada la majoria dels dies de la setmana. En el cas dels infants i els joves, recomana 60 minuts. Es considera “activitat física” qualsevol moviment corporal que provoca d’un desgast d’energia. Inclou una gran varietat de pràctiques quotidianes, de treball i d’oci de diversa intensitat, com pujar escales, anar amb bicicleta o desplaçar-se a peu. L’exercici físic és l’activitat física planificada, estructurada i repetitiva que té per objectiu la millora o manteniment de la forma o capacitats físiques.

Imatge: itinerari de salut a la ciutat de Girona