Jornada sobre els aliments funcionals i com introduir-los en la pràctica clínica diària
Aquest dijous 19 d’abril s’ha celebrat al Parc Científic i Tecnològic de Girona la Jornada Què mengem? Aliments funcionals: la visió dels professionals de la salut.
En la jornada, organitzada per l’Agrupació de Ciències Mèdiques i de la Salut de Girona i per Dipsalut, s’ha reflexionat sobre els aliments funcionals, és a dir, sobre els aliments que, a més de nutrients, aporten altres beneficis, que acostumen a tenir un efecte de reducció del risc de patir determinades afeccions.
La inauguració ha anat a càrrec del president de l’Agrupació de Ciències Mèdiques de Girona, Gabriel Coll, i del vicepresident primer de Dipsalut, Josep Maria Corominas. Coll i Corominas han explicat l’objectiu de l’acte: donar eines als professionals de la salut perquè puguin tenir una visió crítica dels aliments funcionals i millorar la base científica dels seus coneixements per tal que puguin introduir-los en la pràctica clínica. El vicepresident de Dipsalut ha destacat la importància de “formar-se continuadament participant en jornades com aquesta, que permeten ampliar coneixements i aplicar-los en el dia a dia”.
Posteriorment, Abel Mariné - catedràtic emèrit de Nutrició i Bromatologia de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona i autor de nombrosos treballs d’investigació sobre ciències dels aliments i nutrició- ha pronunciat la conferència Aliments funcionals: Què són? Per a què serveixen? Com contribueixen a millorar la salut?. Mariné ha explicat que molts aliments són funcionals per les seves pròpies característiques, sense que s’hi hagi fet cap modificació i n’ha posat alguns exemples com les nous, que cuiden la salut cardiovascular. També ha donat algunes claus als professionals de la salut que han assistit a l’acte per tal que puguin aprofitar el potencial d’aquests aliments en benefici de les persones que tractin. L’expert ha animat a estudiar ben a fons la composició de cada aliment i a valorar-ne molt bé els efectes ja que “tot i que són suaus i a mig termini poden ser molt beneficiosos i retardar el fet d’haver de prendre fàrmacs”. Mariné ha precisat, però, que és el metge qui, segons cada cas, determinarà si n’hi ha prou modificant la dieta o si és necessària la medicació.
La bioquímica Irene Carreras ha aportat la visió de la indústria. Ha parlat sobre les tendències en aliments funcionals, com els productes amb fitoesterols, que bloquegen l’absorció del colesterol a nivell intestinal, o amb probiòtics, microorganismes vius que administrats en quantitats adequades confereixen un benefici a la salut.
Victòria Castell, responsable del comitè científic assessor de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària, ha parlat sobre els controls i les normes d’etiquetatge als què estan subjectes aquests aliments, exposant la tasca que realitza l’administració per tal de garantir que siguin segurs per a la salut dels consumidors.
En finalitzar les tres ponències, s’ha celebrat una taula rodona que ha comptat amb professionals de diferents àmbits de la salut, com metges, infermeres i nutricionistes, que han reflexionat sobre com introduir els aliments funcionals en la pràctica clínica diària.
Imatge: inaguració de la jornada. D'esquerra a dreta: Irene Carreras, Victòria Castell, Josep M. Corominas, Gabriel Coll i Abel Mariné