Estratègies per a la prevenció de la legionel·losi
El Congrés s’ha celebrat a la ciutat de Terrassa aquests 18 i 19 d’abril. Ha reunit els principals experts en aquest àmbit per tal de debatre les novetats sobre legislació, prevenció, formació i protecció respecte la malaltia de la legionel·losi.
L’equip de salut ambiental de Dipsalut hi ha presentat quatre treballs (que podeu consultar clicant els enllaços següents):
- Mètodes automàtics per facilitar xocs tèrmics i drenatges periòdics en instal·lacions d’aigua calenta sanitària amb vàlvules mescladores
- Avaluació de vàlvules mescladores amb circuit de retorn al Reial Decret 487/2022
- Evolució i distribució territorial de la presència de legionel·la en edificis municipals de la província de Girona
- Resolució de les dificultats en la neteja i desinfecció interior dels dipòsits acumuladors d’aigua calenta sanitària
S’hi ha aportat estratègies per guanyar en eficàcia i eficiència en la prevenció de la legionel·losi, així com solucions a alguns dels problemes més habituals amb què es troben tant els professionals que s’encarreguen de les tasques de prevenció i control com els que tenen assignat el manteniment diari de les instal·lacions. També s’ha proposat accions per adaptar-se als canvis normatius recents, que han incrementat l’exigència en el control del bacteri legionel·la.
Cal recordar que aquest bacteri és el que pot arribar a provocar la malaltia de la legionel·losi. Viu en ambients aquàtics tant naturals com artificials. Resulta problemàtic quan prolifera en instal·lacions amb aerosols, és a dir, amb sistemes que alliberen microgotes d’aigua que poden ser inhalades. Les persones que inhalen aerosols amb alta concentració de legionel·la, poden arribar a desenvolupar la malaltia de la legionel·losi.
Tradicionalment la malaltia s’ha relacionat amb les grans torres de refrigeració. No obstant, hi ha altres instal·lacions, equips o aparells que poden disseminar-la. És el cas dels sistemes d’aigua sanitària calenta i freda (xarxa, dipòsits, calderes, cisternes, etc.) que poden dispersar el bacteri per punts finals, com dutxes, jacuzzis o saunes. També (encara que de menys risc, per ser aigua freda), dels sistemes de reg per aspersió o de les de fonts ornamentals. Moltes d’elles es troben en espais d’ús col·lectiu, motiu pel qual cal ser especialment exhaustiu amb les tasques de prevenció i control. Dipsalut dona suport als municipis en aquest àmbit, a través de dos programes de servei directe per a la prevenció de la legionel·losi.
Més informació sobre la prevenció de la legionel·losi a: