Vés al contingut
26 gener 2024

En menys d’una setmana, dues persones es recuperen després d’una aturada cardíaca gràcies als desfibril·ladors del programa “Girona, Territori Cardioprotegit” de Dipsalut

Dilluns 22 de gener un noi de 14 anys va ser recuperat al camp de futbol de Begur per un DEA mòbil que portava al cotxe patrulla la policia municipal, i dijous 25, un ciutadà francès de 65 anys va ser reanimat per un DEA mòbil de la policia local de Blanes. • Des que es van instal·lar els primers desfibril·ladors del programa “Girona, territori cardioprotegit”, l’any 2011 fins ara, s’han recuperat 94 persones en el moment de l’aturada cardíaca utilitzant algun del miler de desfibril·ladors de la xarxa que Dipsalut, l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona.

El primer dels casos va tenir lloc el dilluns al vespre, mentre es feien entrenaments al camp de futbol de Begur, un noi de 14 anys va caure desplomat. De seguida es va fer la trucada telefònica a emergències i la responsable del bar de les instal·lacions va iniciar les maniobres de reanimació cardiopulmonar (RCP). Segons informa l’Ajuntament de Begur, aquesta persona és voluntària de l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil i va identificar ràpidament l’aturada, iniciant de manera immediata les maniobres de reanimació RCP, amb l’ajuda dels pares i mares dels joves, que també es trobaven al lloc.

Un cotxe de policia local, que estava molt a prop del camp de futbol fent un control rutinari de carretera, es va personar al lloc dels fets molt ràpidament i li van posar el Desfibril·lador Extern Automàtic (DEA) del programa de cardioprotecció de Dipsalut. El desfibril·lador va fer 2 descàrregues, i va aconseguir recuperar el ritme cardíac del noi. Els agents de policia local van continuar les maniobres de reanimació fins a l’arribada del Servei d’Emergències Mèdiques de Catalunya. Gràcies a les actuacions coordinades i ràpides i a les descàrregues del DEA, el jove s’està recuperant a l’hospital, on li estan fent proves.

El segon dels casos va passar ahir dijous al vespre quan un ciutadà francès de 65 anys que estava al Caravàning de Blanes va caure desplomat. Un ciutadà alemany que estava a prop va començar a fer-li la RCP i llavors va arribar la policia local amb el DEA mòbil de Dipsalut, que va descarregar una vegada i va aconseguir recuperar el ritme cardíac de l’home, que el SEM va traslladar a l’Hospital Josep Trueta de Girona, on s’està recuperant.

En total, i després de la darrera ampliació que va suposar la segona fase del projecte “Girona, Territori Cardioprotegit” iniciada l’octubre de 2022, els municipis gironins compten amb 1.060 aparells, dels quals 611 són fixos i estan ubicats a l’espai públic, dins de cabines adherides a façanes d’equipaments de places i carrers dels 221 municipis gironins. Concretament, Begur té 4 DEA fixos, un d’ells al camp de futbol on va tenir lloc l’incident, i Blanes en té 16.


Als DEA fixos cal afegir-hi els 334 DEA mòbils, que van dins els vehicles dels cossos d’emergències (policies locals, protecció civil, Mossos d'Esquadra...). La policia local de Begur compta amb 3 DEA mòbils, un d’ells es va utilitzar per a recuperar el noi de 14 anys aquest dilluns, i Blanes en te 6, un d’ells també es va fer servir per a recuperar el ciutadà francès que va patir l’infart ahir dijous.

A més, el programa compta amb 115 unitats DEA que cedeix puntualment per a cardioprotegir esdeveniments concrets, com ara proves esportives o actes socioculturals, amb una important assistència de públic.

Formació continuada i gratuïta per a tothom

Tots els agents dels cossos d’emergències que porten un DEA mòbil de Dipsalut reben una formació base de 6 hores per a un correcte ús dels desfibril·ladors i una correcta execució de les maniobres RCP. Així mateix, des del programa “Girona, Territori Cardioprotegit” també recomanem fer la formació als responsables de les instal·lacions municipals on hi ha DEA fixos.

També cal destacar la demanda creixent de cursos de pautes bàsiques d’actuació per part dels municipis, de 4 hores de durada. Per aquest primer semestre de 2024 ja tenim 16 sol·licituds (Llívia, Cervià de Ter, Sant Feliu de Buixalleu, Mollet de Peralada, Pontós, Tossa de Mar, Banyoles, Colera, Ullastret, Massanes, Arbúcies, Llagostera, Les Preses, Vilafant, Santa Cristina d’Aro i Rupià), una demanda que va clarament a l’alça si tenim en compte que el primer semestre del 2023 ens varen sol·licitar cursos DEA només 6 municipis.

La intenció de Dipsalut és ampliar el nombre d’esdeveniments on fem tallers DEA adreçats a la població general el 2024, amb especial atenció a aquells on hi assisteix un públic familiar com ara el Festivalot o la Fira de Mostres de Girona, on ja hem estat presents aquest 2023.

Tot i que no és necessària formació prèvia per al seu ús, l’Organisme ofereix cursos (per als diferents perfils d’usuaris), tallers i altres accions formatives, totes elles gratuïtes. D’aquesta manera s’aconsegueix transmetre les pautes bàsiques d’actuació davant diferents situacions i com usar els desfibril·ladors de manera idònia. Les activitats formatives també permeten sensibilitzar sobre la necessitat d’actuar de manera decidida, ajuden a perdre la por a fer-ho i permeten resoldre dubtes habituals com, per exemple, els diferents símptomes d’infart en dones i en homes.

Recordem que el Ple de la Diputació de Girona del mes de març de 2023 va aprovar un crèdit extraordinari de 875.000 euros amb el que Dipsalut ha renovat 251 desfibril·ladors més. Les tasques de renovació dels primers aparells implantats als espais públics varen acabar aquest 5 de desembre passat, i es té previst que continuïn aquest 2024. Amb aquestes xifres la demarcació de Girona es converteix en el territori cardioprotegit més gran d’Europa, i actualment és un referent en l’àmbit europeu.