El teatre del “Sigues Tu” de Dipsalut apropa com tractar la prevenció del suïcidi juvenil en el marc del I Congrés de Benestar Emocional de Girona
La cita va ser dijous, 16 de gener a les 7 de la tarda al Centre Cultural La Mercè de Girona, que va obrir les portes per a rebre els pares i mares dels adolescents que volien saber com és aquesta activitat teatral, que habitualment s’adreça als estudiants de quart d’ESO.
En el marc del I Congrés de Benestar Emocional, s’organitzen un conjunt d’activitats complementàries alineades amb aquesta temàtica, que se celebraran en dates properes al congrés. Una d’aquestes activitats és “La Falca”, una obra de teatre que està dins el programa “Sigues tu” i que Dipsalut ofereix als centres educatius de les comarques gironines. En el marc del congrés, i fruit de la col·laboració entre l’Ajuntament de Girona i l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona, sorgeix la idea de portar aquesta activitat al Congrés de Benestar Emocional per apropar als pares i mares com es tracta aquesta temàtica als instituts i centres escolars.
LA FALCA és un teatre-debat sobre la comunicació familiar, el patiment, la malaltia mental i el suïcidi juvenil. La proposta s’articula amb una peça de teatre de 30 minuts, a càrrec de la companyia La Nave va, més un debat entre les/els assistents i un col·loqui amb professionals de l’acompanyament amb joves integrat per Sònia Campos, psicòloga del programa d’Emergències Psicològiques de Dipsalut, Anna Loste, coordinadora del programa “Sigues TU” de l’organisme de Salut Públiica de la Diputació de Girona, i Carme Fornells, cap de l’àrea de Promoció de la Salut de l’Ajuntament de Girona. Les dues actrius de la companyia, Elisabet Aznar i Elisa Ballardin també han participat tant del col·loqui com del debat.
L'experiència ha tingut tan bona rebuda que, des de la coordinació del programa de Dipsalut, s'està pensant incorporar la possibilitat d'obrir als pares i mares de l'alumnat de 4art d'ESO l'assistència a un dels passis del teatre-debat sobre la prevenció del suïcidi juvenil que es fan als instituts.
L’argument de “La Falca”
Quan alguna cosa trontolla, podem posar-hi una falca i intentar seguir com si res. Però això no arregla el problema. L’Alan té catorze anys i fa temps que està incòmode. Sempre havia estat un noi exemplar, i a la seva família li costa d’entendre què li està passant. Fins que arriba a una situació límit, i tant ell com el seu entorn hauran d’aprendre a fer alguna cosa diferent. Text d’Alejandro Santaflorentina, direcció David Martínez, producció La Nave Va teatre.
Amb aquesta proposta teatral del programa “Sigues tu” de Dipsalut, La Nave Va ens proposa obrir un espai per tractar la temàtica de la salut mental, el suïcidi juvenil i el fet de demanar ajuda.