El 3,5% de la població gironina és usuària dels Centres de Distribució d’Aliments
Es tracta del 3,5% de la població de la província. La xifra augmenta dos punts si s’hi sumen els usuaris d’altres serveis de lliurament d’aliments de Càritas.
Més del 70% de les famílies ateses tenen menors al càrrec i la meitat d’usuaris recorren als CDA des del 2013. En total s’ha repartit prop de tres tones d’aliments, distribuïdes en 111.119 cistelles. La cistella bàsica del 2015 ha inclòs més fruites i verdures així com productes d’higiene personal i de la llar.
Aquestes són algunes de les dades extretes de la Memòria 2015 dels Centres de Distribució d’Aliments; presentada públicament aquest dimarts 7 de juny. Les xifres mostren, per primer cop, una petita davallada del nombre d’usuaris dels centres de distribució d’aliments respecte l’any anterior.
Els CDA són un projecte de Càritas Diocesana de Girona en conveni amb la Fundació Banc dels Aliments de les comarques de Girona, Dipsalut, el departament de Treball de la Generalitat i l'Obra Social "la Caixa".
Dipsalut assumeix un 20,2% del finançament dels CDA. A més, fa aportacions en espècie d’aliments necessaris per a garantir una alimentació equilibrada i que no acostumen a arribar en quantitat suficient als centres. Des de l’Organisme també es promouen accions per proporcionar recursos, eines, a les persones per ajudar-les a sortir de la situació en la què es troben. Entre aquestes iniciatives hi ha els tallers formatius. Aquest 2015 se s’ha realitzat 46 i hi ha participat 478 famílies. S’hi ha treballat, entre altres, les habilitats personals, el consum responsable, formes d’estalvi familiar, la cuina d’aprofitament o l’adquisició d’hàbits saludables.
El vicepresident primer de Dipsalut, Josep M. Corominas, ha subratllat que “una de les grans millores dels CDA és la dignificació dels tradicionals sistemes de lliurament d'aliments”. El format d’autoservei permet que les persones es puguin confeccionar elles mateixes la cistella bàsica, és a dir, puguin decidir què necessiten i què volen consumir. També ha posat l’accent en l’acompanyament que es fa als usuaris en qüestions primordials per revertir la seva situació, com trobar feina.
L’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona col·labora en aquest i altres projectes d’acció social per tal de poder incidir en els condicionants socioeconòmics dels ciutadans de la demarcació. Aquests condicionants són un factor determinant de l’estat de salut de les persones.