Vés al contingut
4 juny 2010

Dipsalut ha presentat l'Atles de Parasitologia Clínica

Aquest dijous dia 3 de juny, Dipsalut ha presentat l’Atles de Parasitologia Clínica a la Fundació Caixa de Girona-Fontana d’Or. La publicació recull, descriu i mostra les imatges de més de 200 organismes que poden afectar les persones i provocar diversos graus de malaltia. Ha estat elaborada per quatre especialistes en Microbiologia i Parasitologia sota la direcció del doctor Ernest Boquet.

L’acte de presentació de l’Atles de Microbiologia Clínica ha comptat amb la presència del president de Dipsalut, Josep Marigó, la directora dels Serveis Territorials de Salut a Girona, Marta Pedrerol i els autors del llibre. L’Atles ha estat elaborat per quatre metges especialistes en Microbiologia i Parasitologia. Es tracta d’Ernest Boquet, membre de l’European Clinical Chemistry Specialist, i dels metges de l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta Jordi de Batlle, Montserrat Motjé i Elisa Planas.

En la presentació, celebrada a la Fundació Caixa Girona-Fontana d’Or, el president de Dipsalut, Josep Marigó, ha explicat que  Dipsalut ha finançat la publicació del llibre ja que “s’ha entès com una publicació de caràcter divulgatiu que pot tenir una incidència directa en la millora de la salut de les persones”. La directora dels Serveis Territorials de Salut a Girona, Marta Pedrerol, ha incidit en què l’Atles "és especialment útil en aquest món globalitzat on calen eines a l'abast dels professionals per poder identificar paràsits que fins fa un temps aquí teniem desterrats o bé no hi havien estat mai i ara ens els trobem degut a la mobilitat de les persones".

L’Atles cataloga, descriu i mostra les imatges ampliades de més de 200 microorganismes. Els autors han explicat el perquè d’aquesta publicació. Segons Jordi de Batlle, la meitat de les persones que viuen al món (3.500 milions) estan parasitades, especialment en l’intestí. Per això és tant important una obra com aquesta que “facilitarà els diagnòstics i esdevindrà un manual per a estudiants de carreres sanitàries, personal mèdic i altres persones interessades en la matèria. També podrà ajudar a identificar paràsits que fins fa poc temps no es trobaven a Catalunya ja que provenen d’altres zones del món amb condicions climàtiques i higièniques molt diferents. El director de l’obra, Ernest Boquet, ha subratllat les dades de mortalitat dela malària (una de les malalties parasitàries): 3.000 nens i nenes moren diàriament per aquesta malaltia.

L’obra és el resultat de molts anys d’experiència, estudi i sistematització. Té una vocació clarament divulgativa. Per aquest motiu es dóna especial importància a les imatges acompanyades d’una pràctica explicació per tal de facilitar al màxim la identificació de l’organisme patogen. La publicació porta annexat un CD on es recullen les fotografies ampliades dels més de 200 microorganismes que es cataloguen en l’Atles. A més, el llibre té les explicacions en 3 idiomes: català, castellà i anglès.

Dipsalut, l’organisme de salut pública de la Diputació de Girona, ha assumit el cost de la publicació del llibre, del qual se n’han editat un miler d’exemplars (cadascun acompanyat de la versió de l’Atles en CD d’imatges).

Imatge: els autors de l'Atles, el president de Dipsalut, Josep Marigó, i la directora dels Serveis Territorials del departament de Salut a Girona, Marta Pedrerol, en l'acte de presentació de l'"Atles de Parasitologia Clínica".