Vés al contingut
14 setembre 2016

Dipsalut ha avaluat les condicions sanitàries de piscines i platges

Pel que fa a les piscines, els controls s’han fet en aquelles que ha sol·licitat cada ajuntament i que pot fer servir qualsevol ciutadà (encara que calgui pagar una entrada per accedir-hi), com ara les municipals, les de parcs aquàtics, d’hotels, de càmpings o de centres esportius.

L’Organisme n’ha analitzat les condicions higièniques i arquitectòniques, ha recomanat mesures correctores quan ha estat necessari i n’ha comprovat l’aplicació.

Entre altres coses, les avaluacions inclouen analítiques de l’aigua de tots els vasos. Es mira si els nivells de clor o altres desinfectants i l’acidesa són correctes i si està lliure de bacteris o paràsits. Els tècnics també es fixen en si els productes químics estan degudament desats i en si s’apliquen adequadament. A més, comproven que la piscina compti amb socorristes acreditats i que no tingui elements de construcció perillosos. Si en les revisions es detecta alguna deficiència, es comunica de manera immediata i es recomanen accions per corregir-la. Un cop dutes a terme, es fa una nova inspecció per assegurar que hagin estat efectives. Dipsalut també dissenya plans de gestió i autocontrol adaptats a les peculiaritats de cadascuna de les piscines i s’encarrega de fer-ne el seguiment.

Pel que fa a les platges, s’han fet neteges, desinfeccions i controls a totes les dutxes i rentapeus per garantir que estaven lliures del bacteri legionel·la. També s’ha vigilat la higiene de les plataformes d’aquests serveis, fent controls de presència de fongs. A més, els tècnics han pres periòdicament mostres de sorra en diferents punts de cada platja i les han analitzat. En els casos en què s’hi ha detectat concentracions destacables de microorganismes, s’han recomanat canvis en les pautes de neteja per tal de millorar les condicions sanitàries de la sorra. Dipsalut també ha cofinançat els serveis de salvament i socorrisme de les platges gironines.

Resultats dels controls

La majoria de les platges i piscines avaluades aquest estiu estava en bon estat sanitari i no presentava deficiències remarcables. Pel que fa als problemes detectats a la resta, en el cas de les platges, s’han trobat restes fecals en una petita part de les mostres de sorra. A les piscines, les deficiències han estat majoritàriament relacionades amb l’acreditació dels socorristes, la dosificació del clor, el lloc d’emmagatzematge dels productes químics i l’obligatorietat de registrar diàriament els paràmetres de qualitat de l’aigua de bany.