Vés al contingut
2 agost 2016

Avaluem 617 piscines per garantir-ne la seguretat

Enguany es controlen 617 piscines d’ús públic de 150 municipis gironins. Des de l’Organisme n’analitzem les condicions higièniques i també arquitectòniques per tal de garantir que siguin segures per a la salut de les persones. També formem els encarregats d’aquestes instal·lacions.

Els controls es fan en aquelles piscines que pot fer servir qualsevol ciutadà (encara que calgui pagar una entrada per accedir-hi), com ara les municipals, les de parcs aquàtics, d’hotels, de càmpings o de centres esportius.

Garantir la salubritat d’aquests equipaments és competència dels ajuntaments. Des de Dipsalut els donem suport en aquesta tasca.

Els tècnics de l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona revisen totes les instal·lacions, recomanen mesures correctores i comproven la seva aplicació. Entre altres coses, analitzen l’aigua de tots els vasos. Miren si els nivells de clor o altres desinfectants i l’acidesa són correctes i si està lliure de bacteris o paràsits. També es fixen en si els productes químics estan degudament desats i en si s’apliquen sempre adequadament. A més, comproven que la piscina compti amb socorristes acreditats i que no tingui elements de construcció perillosos. Una de les qüestions a tenir especialment en compte és el paviment: cal que estigui en bon estat i que no sigui relliscós. Si en les revisions es detecta alguna deficiència, es comunica de manera immediata i es recomanen mesures per corregir-la. Un cop dutes a terme, es fa una nova inspecció per assegurar que hagin estat efectives. Des de Dipsalut també dissenyem plans de gestió i autocontrol adaptats a les peculiaritats de cadascuna de les piscines i en fem el seguiment.

El president de l’Organisme, Josep Maria Corominas, explica que “l’aplicació d’aquests programes de manera continuada al llarg dels anys ha permès una millora progressiva en les condicions d’higiene i de seguretat de les piscines de la demarcació”. Assegura que s’ha aconseguit assolir, en general, uns “molt bons nivells de qualitat”.

La majoria de les piscines avaluades el 2015 (prop del 75%) estava en bon estat sanitari i no presentava deficiències remarcables. Pel que fa als problemes detectats a la resta, majoritàriament estaven relacionats amb l’acreditació dels socorristes, la dosificació del clor, el lloc d’emmagatzematge dels productes químics i l’obligatorietat de registrar diàriament els paràmetres de qualitat de l’aigua de bany.