88 persones, recuperades amb els desfibril·ladors
Des que es van instal·lar els primers desfibril·ladors del programa “Girona, territori cardioprotegit”(l’any 2011) fins ara, s’ha recuperat inicialment 88 persones. S’ha fet utilitzant algun del miler de desfibril·ladors de la xarxa que Dipsalut ha implantat i gestiona arreu de la demarcació.
En total, i després de la darrera ampliació, els municipis gironins compten amb 1.047 aparells. 613 estan ubicats a l’espai públic (dins de cabines adherides a façanes d’equipaments de places i carrers dels 221 municipis gironins). 367, van dins els vehicles dels cossos d’emergències (policies, protecció civil, Mossos d'Esquadra...). A més, l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona en té 58, que cedeix puntualment per cardioprotegir esdeveniments concrets, com ara proves esportives o actes socioculturals.
Tots podem salvar una vida
Prop del 90% de les persones que pateixen una mort sobtada cardíaca lluny d’un centre mèdic moren. La manera més efectiva d’impedir-ho és utilitzant un desfibril·lador extern (DEA) i realitzant les maniobres de reanimació cardiopulmonar en els primers minuts. Sense oblidar-nos la trucada immediata al telèfon d’emergències (112).
Per reduir la mortalitat per aquesta causa, Dipsalut va implantar desfibril·ladors als espais públics. Qualsevol persona pot utilitzar-los, en cas que sigui necessari. Els aparells són automàtics: només cal portar el DEA fins on es troba la víctima, obrir-lo i anar seguint les instruccions que dona.
Tot i que no és necessària formació prèvia per al seu ús, l’Organisme ofereix cursos (per als diferents perfils d’usuaris), tallers i altres accions formatives, totes elles gratuïtes. D’aquesta manera s’aconsegueix transmetre les pautes bàsiques d’actuació davant diferents situacions i com usar els desfibril·ladors de manera idònia. Les activitats formatives també permeten sensibilitzar sobre la necessitat d’actuar de manera decidida, ajuden a perdre la por a fer-ho i permeten resoldre dubtes habituals com, per exemple, els diferents símptomes d’infart en dones i en homes.
Activitats amb motiu de La Marató
Entre aquestes actuacions formatives i de sensibilització, hi ha els tallers i càlculs de risc coronari que es duen a terme aquest cap de setmana coincidint amb La Marató de TV3, que enguany es dedica a la salut cardiovascular.
Diumenge 18 de desembre, de 9 h a 13 h, Dipsalut oferirà tallers per aprendre a utilitzar els desfibril·ladors, oberts a tota la ciutadania. Estaran conduïts per formadors especialitzats. Les persones que ho desitgin també podran calcular el seu risc coronari, en una acció que es fa en col·laboració amb les entitats Corfi i GICOR i amb la Universitat de Girona.
Tot plegat es farà a la ciutat de Girona, als exterior del Pavelló Municipal Girona-Fontajau.
Les activitats estan obertes a tota la ciutadania i no s'ha de fer inscripció prèvia ni cap altre tràmit per participar-hi.
Podeu obtenir-ne més informació, accedint a aquest enllaç.