Dipsalut col·labora amb els municipis del litoral gironí per garantir la seguretat a les platges
Aquest 2010, Dipsalut revisa 61 platges de 18 municipis gironins. Concretament analitza la sorra per veure si és prou neta o si calen implantar noves pautes de neteja i controla totes les dutxes i rentapeus per descartar que tinguin legionel·la. En total es controlen 312 instal·lacions. L’organisme de salut pública de la Diputació de Girona ofereix un segon programa: és d’ajuda econòmica per als operatius de vigilància, salvament i socorrisme. L’han sol·licitat 20 municipis del litoral gironí per a les seves 99 platges, és a dir, per a totes les platges de la demarcació que tenen aquest servei.
El Programa de suport a la gestió del risc derivat de les platges de Dipsalut comença amb una primera visita per veure l'estat de la platja. Després es fa la neteja i desinfecció inicial de totes les dutxes i rentapeus. Posteriorment s’agafen mostres de l’aigua d’aquests equipaments i s’analitzen per determinar si hi ha presència de legionel·la. Es tracta d’instal·lacions de baix risc ja que són d’aigua freda i es munten de nou cada estiu. En el cas que es detecti el bacteri, es fa una neteja profunda de manera immediata. Després es repeteixen les analítiques per comprovar que hagi estat efectiva i que el problema no persisteixi.
El programa també inclou el control de la sorra. Se'n prenen mostres de la zona humida que envolta les dutxes i rentapeus. Si en l’anàlisi es detecta microorganismes, se n’informa al consistori per tal que faci una neteja exhaustiva. A més, Dipsalut recomana a l’ajuntament nous protocols de neteja i altres mesures per tal de mantenir la sorra en condicions òptimes.
El Programa de suport a la gestió del risc derivat de les platges es va començar lel mes de juny i s’acabarà a finals de setembre. S’hi han acollit 61 platges de 18 municipis del litoral gironí. Aquest 2010 Dipsalut destina 58.000 euros a prestar el servei.
El Programa de suport econòmic per a la seguretat, vigilància, salvament i socorrisme de platges consisteix en assumir una part del què aquests operatius costen als ajuntaments. Aquest 2010 l’han sol·licitat 20 municipis del litoral gironí per a un total de 99 platges.
L’organisme de salut pública de la Diputació de Girona concedeix aquest suport econòmic a tots els ajuntaments que certifiquin que s’ha donat un correcte servei presentant una memòria tècnica on es detallin els mitjans materials i humans, el període i horari de la vigilància, les accions directes de salvament aquàtic, les d’atenció sanitària per altres incidències, les d’atenció mèdica urgent, les accions d’informació als usuaris...El programa té un pressupost total de 355.000 euros.
Són despeses subvencionables les que assumeixen els ajuntaments per tal de contractar el personal i formar-lo, pel pagament a empreses o entitats que actuïn com a proveïdores del servei, per la compra o lloguer de material necessari per a la feina de vigilància i salvament (megafonia, torres de vigilància, senyalització...), pel manteniment dels equips i les instal·lacions (d’embarcacions, de vehicles,...) i per les despeses corrents (combustible...). En cap cas se subvencionen despeses derivades del manteniment d’instal·lacions municipals (llum, aigua, neteja...), del funcionament i gestió ordinaris de l’ajuntament (despeses administratives...) o obres d’instal·lacion d’elements fixes que tinguin caràcter permanent.
Poden sol·licitar aquests programes tots els ajuntaments de la demarcació de Girona adherits al Catàleg de Serveis de Dipsalut.
Dipsalut els ha presentat a la premsa aquest dimecres 21 de juliol, a la Platja Gran de Torroella de Montgrí- l’Estartit. L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde del municipi, Josep Maria Rufí, el regidor de Turisme, Joan Margall, el president de Dipsalut, Josep Marigó, i el cap de l’àrea de Protecció de la Salut de Dipsalut, Xavier del Acebo. El president de Dipsalut, Josep Marigó, ha ressaltat l’objectiu d’aquests dos programes: “col·laborar amb els ajuntaments per tal que puguin garantir la seguretat dels usuaris de les platges gironines tant pel què fa a la salut pública –garantint que les platges tenen totes les garanties sanitàries- com pel què fa al salvament i socorrisme”. Marigó ha subratllat l’alta qualitat de les platges gironines i ha explicat que “estan complint els paràmetres de qualitat més exigents”.