Salut ambiental
Subvenció a les actuacions per a la lluita i control integrat de plagues urbanes
Introducció
Entenem com a plaga urbana un conjunt d’éssers vius que, per la seva abundància i les seves característiques, poden ocasionar problemes sanitaris, molèsties o altres inconvenients a les persones.
La repercussió sobre la salut més important de la presència de plagues és la transmissió de microorganismes patògens causants de malalties que, en alguns casos, es poden distribuir entre poblacions humanes.
La Llei 18/2009, de salut pública, estableix com a servei mínim dels ens locals la gestió dels riscos per a la salubritat derivats dels animals domèstics i peridomèstics, i de les plagues.
Tal com recull la normativa, és competència dels ens locals la identificació i la lluita contra les plagues que puguin afectar la via pública i els espais públics, els edificis d’habitatges particulars, els centres educatius de primària i llars d’infants, i els centres esportius i les piscines.
Dipsalut ofereix aquest programa de suport econòmic als ajuntaments, que cobreix les actuacions que desenvolupin per a l’erradicació i el control de plagues urbanes, inclòs el mosquit tigre, i les accions desenvolupades dins l’espai urbà per al control de la Vespa velutina (vespa asiàtica), ja que la seva presència suposa un risc per a la salut de les persones, per aquells conceptes descrits a les bases de la subvenció.
L’any 2022-23, un total de 176 ajuntaments han sol·licitat la subvenció biennal per a actuacions de control de plagues urbanes realitzades als seus termes municipals. El control de rosegadors ha estat el més sol·licitat, amb un total de 154 municipis, seguit del control del mosquit tigre, amb 101 municipis. Pel que fa a la vespa asiàtica, l’han demanat 80 municipis. El control de coloms, 28; gavians, 7; i estornells, 5 municipis. Dipsalut ha fet una aportació mitjana del 59,35% de la despesa subvencionable del servei.
Objecte
- Dotar els ajuntaments dels recursos econòmics necessaris per poder lluitar contra les plagues urbanes presents als seus municipis.
- Sol·licitar als ajuntaments tota la informació relacionada amb les plagues existents al territori i les formes de lluita per dotar Dipsalut de la informació necessària que permeti, en un futur, planificar una línia de suport tècnic integral a la lluita contra les plagues.
Destinataris
Poden concórrer a la convocatòria d’aquest programa de suport econòmic els ajuntaments de la demarcació de Girona.
Els municipis que pertanyen a la Mancomunitat Intermunicipal Voluntària del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i del Baix Ter queden exclosos de la subvenció de les despeses generades en el control del mosquit tigre.
Conceptes subvencionables
Es considera despesa subvencionable la que, de manera inequívoca, respongui a la naturalesa de l’activitat subvencionada, resulti estrictament necessària i es faci en el termini i en les condicions que determinen aquestes bases. El cost dels béns o serveis subvencionats en cap cas pot superar el seu valor de mercat.
En concret, en el cas d’aquestes bases, es consideraran despeses subvencionables:
- Les despeses d’aplicació dels plans de lluita i control integrat de plagues urbanes (insectes, inclòs el mosquit tigre i vespa velutina, rosegadors i aus). Aquestes accions hauran de considerar les estratègies de Control integrat de plagues i seguiran els principis de bones pràctiques en els Plans de Desinfecció, Desinsectació i Desratització.
- Les despeses per a l’adquisició i aplicació dels diferents sistemes de lluita. Es troben inclosos en aquest concepte:
- Mètodes de control físic (Barreres físiques, temperatura, llum, ultraviolada, ultrasons, etc.)
- Mètodes de control mecànic (Trampes adhesives o mecàniques, tècniques d’aspiració, etc.)
- Mètodes de control biològic (Feromones, predadors i paràsits, insecticides biorracionals, etc.)
- Mètodes químics (Insecticides, raticides, larvicides, etc.)
- Les despeses de personal propi de l’ajuntament atribuïbles a accions adreçades a la lluita contra plagues urbanes, seran subvencionables, únicament, quan el personal que hagi participat en els tractaments, responsables tècnics i aplicadors, disposin de la capacitació descrita el R.D. 830/2010 pel que estableix la normativa reguladora de la capacitació per realitzar tractaments biocides.
En qualsevol cas, per tal de valorar la idoneïtat de la sol·licitud, Dipsalut pot requerir informació tècnica, documentació o projectes en relació a les actuacions sol·licitades.
Període subvencionable
Del dia 1 de juliol de 2023 al dia 30 de juny de 2025.
Bases i convocatòria
Bases, publicades al Butlletí Oficial de la Província de Girona núm. 4, de 5 de gener de 2024.
Convocatòria, publicada al Butlletí Oficial de la Província de Girona núm. 80, de 24 d'abril de 2024.
Resolució
La resolució de concessió serà comunicada als beneficiaris a través del tauler electrònic (e-Tauler) ubicat a la seu electrònica de Dipsalut.
Justificació
Finalitzarà el dia 10 de setembre de 2025.
La documentació justificativa de la realització de l’objecte de la subvenció que s’haurà de presentar és la següent:
- Compte justificatiu específic segons model normalitzat de Dipsalut que, segons l’article 27 de l’Ordenança General de subvencions de la Diputació de Girona, inclou una memòria justificativa del compliment de l’objecte subvencionat (annex A del compte justificatiu), una relació classificada de despeses, amb identificació del proveïdor, número de document, import, concepte i data d’emissió de la factura i el detall d’altres ingressos o subvencions que hagin finançat l’objecte subvencionat, amb identificació de l’import i la seva procedència.
En el cas de sol·licitar la subvenció de les despeses atribuïbles a personal propi de l’ajuntament, aquestes s’hauran de justificar de la següent forma:
- Acreditació de la capacitació professional del personal, tant dels Responsables Tècnics com dels Aplicadors de productes biocides.
- Un registre de les accions realitzades, en que hi consti la següent informació per a cadascuna de les accions: Nom i cognoms del Responsable Tècnic i de l’Aplicador, Equipament o espai tractat, Plaga contra la que es lluita, Classificació (TP) del tipus de producte utilitzat, Temps invertit en l’aplicació expressat en percentatge hores.
- Certificats dels serveis realitzats signats pel Responsable Tècnic.
Normativa
- Llei 15/1990, de 9 de juliol, d’ordenació sanitària de Catalunya.
- Decret Legislatiu 2/2003, de 28 d’abril, pel qual s’aprova el text refós de la Llei 8/1987, de 15 d’abril, municipal i de règim local de Catalunya.
- Llei 18/2009, de 22 d’octubre, de salut pública.
- Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.
- Ordenança general de subvencions de la Diputació de Girona.