Vés al contingut
11 juliol 2011

Primera demostració pública de l’ús dels desfibril·ladors

Aquest divendres 8 de juliol, a les 20:30 h s’ha celebrat la primera acció per mostrar a la població en general com funcionen els desfibril·ladors implantats per Dipsalut i com cal actuar en cas d’aturada cardíaca. S’ha fet al Centre Cívic de Garrigàs i hi ha participat una cinquantena de persones (el municipi té uns cens de 396 habitants).

L’acte ha començat amb una breu explicació del Programa “Girona, territori cardioprotegit” que consisteix en la implantació de fins a 650 desfibril·ladors d’ús públic pràcticament a tots els municipis de la demarcació de Girona. Aquests aparells es troben dins de columnes en places, façanes d’equipaments i altres espais concorreguts o considerats de risc. També n’hi ha dins els vehicles de primera intervenció com els de les policies local i, a més, se’n cedeixen per cardioprotegir activitats puntuals com, per exemple, curses esportives.

Després, els tècnics del Grup de Recerca Salut i Atenció Sanitària de la Universitat de Girona – a qui Dipsalut ha encarregat realitzar aquestes demostracions- han exposat les característiques dels desfibril•ladors implantats per Dipsalut, entre les quals destaca el fet que són automàtics.

Posteriorment s’han dut a terme simulacions de casos reals en les que s’ha fet participar al públic assistent. S’han simulat casos d’aturada cardíaca extrahospitalària. Amb l’ajuda d’un maniquí, s’han mostrat quins passos cal seguir (l’anomenada “cadena de supervivència”): veure si la persona respira i si està conscient, demanar la col·laboració d’algun vianant per –si és possible- repartir les tasques i guanyar temps, trucar al telèfon d’emergències, anar corrents a buscar el desfibril·lador més proper, portar-lo ràpidament al lloc dels fets, obrir-ne la tapa, seguir les indicacions de veu que dóna i, finalment, esperar els equips d’emergències.

Els tècnics han insistit en com cal usar l’aparell. Han explicat que cal descobrir el tors de la víctima, col·locar els elèctrodes tal i com indica el desfibril·lador (un dalt del pit i l’altre a la zona de les costelles) i apartar-se de la víctima quan l’aparell ho diu ja que, en aquest moment, procedeix a donar la descàrrega.

En les simulacions han demostrat que no hi ha cap risc perquè el desfibril·lador analitza en tot moment les constants de la víctima i només dóna la descàrrega si ho determina necessari. Si la víctima es recupera, el desfibril·lador deixa d’actuar i ja només cal esperar els serveis mèdics. Si no, l’aparell continua monitoritzant la víctima i, si és oportú, donant les descàrregues. Els tècnics han explicat que, en aquest impàs, les persones que en tinguin nocions, poden fer un massatge cardiorespiratori a la víctima. Sinó se’n tenen coneixements, simplement cal esperar a què el desfibril·lador torni a actuar.

Aquestes demostracions públiques s’inclouen dins el pla de comunicació i formació del programa Girona, territori cardioprotegit. L’objectiu és combatre les possibles limitacions psicològiques a l’hora d’usar els desfibril·ladors. S’ofereixen als municipis a mesura que es van implantant els desfibril·ladors i són complementàries als cursos de formació dirigits als que seran els principals usuaris dels aparells (policies locals, conserges de poliesportius i altres equipaments municipals, vigilants...).

Les properes demostracions dirigides a la població en general es faran el 12 de juliol a les 18 h al Casal del Poble “El Molí” de Sant Pau de Segúries i el 14 de juliol a les 20 h al Local Polivalent Can Font, al nucli de Borgonyà, de Cornellà de Terri.

Imatge: demostració duta a terme a Garrigàs aquest divendres 8 de juliol.