Vés al contingut
11 novembre 2010

I Jornada de promoció de la salut als hospitals i serveis sanitaris

La I Jornada de promoció de la salut als hospitals i serveis sanitaris ha comptat amb una vuitantena de participants que han pogut reflexionar i debatre sobre el paper dels hospitals i centres sanitaris com a promotors de la salut de les persones, és a dir, com a espais des dels quals donar informació i eines als individus per tal que puguin canviar hàbits o actituds per millorar la seva salut. La Jornada - organitzada per la Càtedra de Promoció de la Salut, Dipsalut i la Universitat de Girona- s’ha celebrat aquest dimecres dia 10 de novembre al Parc Científic i Tecnològic de la UdG.

Aquest dimecres dia 10 de novembre s’ha celebrat, al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona, la I Jornada de promoció de la salut als hospitals i serveis sanitaris. Ha estat organitzada per la Càtedra de Promoció de la Salut de la Universitat de Girona, Dipsalut i la Universitat de Girona amb el suport del Consell Social de la mateixa universitat. Hi han participat unes 80 persones i 8 ponents i ha permès crear un espai de debat i reflexió entorn el paper dels hospitals i centres sanitaris com a promotors de salut.

La inauguració de la jornada ha anat a càrrec de Dolors Juvinyà, directora de la Càtedra de Promoció de la Salut; Joaquim M. Puigvert, vicerector de Relacions Institucionals de la Universitat de Girona; Marta Pedrerol, directora dels Serveis Territorial de Salut a Girona i Josep Marigó, president de Dipsalut. Després dels parlaments, la doctora Hanne Tonnesen, directora del centre col·laborador de l’OMS Clinical Health Promotion, ha pronunciat la conferència inaugural, que s’ha centrat en difondre el paper dels hospitals i altres institucions del territori com a promotors de la salut. La doctora ha incidit en el concepte d’hospital i centre sanitari promotor de la salut i en les evidències associades als beneficis que comporta tant pel personal que hi treballa com pels pacients, els familiars i l’entorn. Aquests centres, a més de la vessant assistencial, donen informació i eines a les persones per tal que puguin prevenir malalties o bé reduir-ne els efectes, millorar la seva salut en general i guanyar qualitat de vida. Hospitals i serveis sanitaris catalans que treballen en aquesta clau ja s’han unit formalment en la Xarxa Catalana d’Hospitals Saludables.

Posteriorment s’han realitzat dues taules rodones que han servit per intercanviar experiències. En la primera, s’hi han exposat iniciatives del territori vinculades amb l’àmbit europeu. Ha comptat amb la presència de: l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, que ha presentat “L’hospital com a motor de promoció de la salut”; la Xarxa assistencial de Manresa, amb la presentació de “Centres sanitaris més enllà dels espais lliures de fum”; i l’Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions del Parc de Salut Mar, amb el projecte europeu “PROMISE” i l’exposició de “Promoció de conductes saludables”.

La segona taula rodona ha permès conèixer iniciatives de la província de Girona desenvolupades per l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) i l’Hospital Josep Trueta de Girona; tots dos membres de la Xarxa Catalana d’Hospitals Saludables. L’IAS ha presentat el “Fòrum de Pacients de l’IAS: una proposta de participació ciutadana en la millora i promoció de la salut” i l’Hospital Dr. Trueta, “Estratègies en seguretat del pacient a l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta”. També s’hi ha exposat dues experiències més: “ Experiència d’un any de funcionament de la Comissió de Prevenció i Promoció de la Salut del SSIBE”, a càrrec del Servei de Salut Integral del Baix Empordà, i “Promoció de la salut en gent gran i dependents”, del Centre Maria Gay de Girona.



La Jornada s’emmarca en una línia de treball centrada en la promoció de la salut que es promou des de la Facultat d’Infermeria de la Universitat de Girona i que es concreta amb el Màster de Promoció de la Salut. L’objectiu d’aquest esdeveniment és difondre un model basat en el treball cooperatiu en xarxa i despertar l’interès de molts hospitals, centres i serveis sanitaris de la regió de treballar en clau de promoció de la salut i d’adherir-se formalment a la Xarxa Catalana d’Hospitals Saludables, que té la seu a la Càtedra de Promoció de la Salut, impulsada per la Universitat de Girona i Dipsalut.

Imatge: acte d’inauguració de la Jornada (d’esquerra a dreta: Dolors Juvinyà, directora de la Càtedra de Promoció de la Salut; Joaquim M. Puigvert, vicerector de Relacions Institucionals de la Universitat de Girona; Marta Pedrerol, directora dels Serveis Territorial de Salut a Girona i Josep Marigó, president de Dipsalut).