Vés al contingut
27 febrer 2017

Formació en desfibril·ladors

En els cursos es fa especial incís en quan i com s’han d’utilitzar els desfibril·ladors externs. Es busca transmetre els coneixements necessaris per poder aplicar els protocols de suport vital bàsic i per saber utilitzar idòniament els desfibril·ladors d’ús públic implantats arreu de la demarcació.

La formació aconsegueix familiaritzar els alumnes amb aquests aparells i facilita que perdin la por a actuar en cas d’emergència. També procura que adquireixin, no només els coneixements, sinó també les habilitats necessàries per ser capaços d’afrontar amb eficàcia situacions d’aquest tipus.

Els docents són instructors del Grup de Recerca Salut i Atenció Sanitària de la Universitat de Girona acreditats pel Consell Català de Ressuscitació.

En total, per aquest segon semestre de 2017, l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona ha programat una cinquantena de cursos. Vint-i-un d’ells estan dirigits a la població en general. Es duran a terme a Girona ciutat, Figueres, Torroella de Montgrí, Platja d’Aro, Lloret de Mar, Blanes, Sant Hilari Sacalm, Sant Julià de Llor i Bonmatí i Ripoll.

La resta de cursos són per a personal d’emergències. Aquests se celebren exclusivament a la ciutat de Girona.

Les inscripcions es fan des d'aquest mateix web, apartat “Formació”.

33 persones salvades

Des que es van implantar fins avui, els desfibril•ladors d’ús públic cedits per Dipsalut han permès recuperar 33 persones que havien patit una aturada cardiorespiratòria.

En la majoria dels casos, els aparells han estat utilitzats per agents de les policies locals, membres dels cossos de protecció civil, socorristes i Mossos d’Esquadra. Algunes actuacions, però, han estat dutes a terme per ciutadans que no tenien cap tipus de formació en primers auxilis i que van córrer a buscar el desfibril·lador més proper per socórrer la persona que havia fet una mort sobtada cardíaca.

En total, les comarques gironines compten amb 769 desfibril•ladors automàtics implantats per Dipsalut. N’hi ha en espais públics de tots els municipis. Els cossos de seguretat i emergències també en duen, dins els vehicles de treball. A més, l’Organisme en cedeix puntualment per a actes considerats de risc.