Entren en funcionament els primers desfibril·ladors implantats per Dipsalut
Aquest dijous 9 de juny, ha tingut lloc l’acte de posada en ús dels primers desfibril·ladors fixos implantats per Dipsalut. L’acte s’ha fet a Besalú, davant el desfibril·lador instal·lat a la Plaça Llibertat (al centre històric, al costat de l’Ajuntament) i ha comptat amb el president en funcions de Dipsalut, Josep Marigó, l’alcalde en funcions de Besalú, Lluís Guinó i el cap territorial del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) a Girona, Jaume Heredia.
Besalú disposa d’un segon desfibril·lador fix, situat al carrer Francesc Cambó (al pavelló municipal).
Els desfibril·ladors fixos implantats per Dipsalut estan protegits per unes columnes connectades al SEM que, de manera automàtica, rep una alerta quan algú agafa el desfibril·lador per tal de poder enviar una ambulància al lloc dels fets. La columna també està connectada amb l’empresa proveïdora del servei perquè pugui substituir ràpidament el desfibril·lador que s’ha utilitzat. A més, disposa d’una càmera per realitzar fotografies de la persona que s’endú l’aparell per tal de poder-la identificar en cas de comportaments incívics o de vandalisme.
El president en funcions de Dipsalut, Josep Marigó, ha explicat que “ara estem fent la instal·lació dels desfibril·ladors a catorze municipis que hem escollit perquè formin part d’una primera fase en la què es comprovarà el funcionament de les connexions dels desfibril·ladors fixos amb el SEM, amb l’empresa proveïdora del servei, amb qui rep les fotografies que fa la càmera de vigilància...En definitiva, es comprovaran que tots els protocols funcionen correctament. Aquesta primera fase servirà per poder fer les millores que calguin abans que comenci el gruix de les instal·lacions, passat l’estiu”. L’alcalde en funcions de Besalú, Lluís Guinó, ha remarcat que ara caldrà “formar i informar la població” tant des de Dipsalut com dels ajuntaments per tal de donar a conèixer l’existència dels desfibril·ladors. Jaume Heredia, cap territorial del SEM a Girona, ha subratllat que, en el cas dels desfibril·ladors fixos, “des del moment zero el SEM rep l’alerta i s’activa” i ha assegurat que “amb aquesta iniciativa instem el ciutadà a implicar-se, a actuar per tal de donar oportunitats de vida”.
La instal·lació dels dos desfibril·ladors fixos de Besalú s’ha fet entre el 8 i 9 de juny. Paral·lelament s’ha dut a terme la dels aparells de Sant Julià de Llor i Bonmatí (a la Plaça Don Manuel, la plaça de l’ajuntament, i al carrer Bonmatí, a la façana del centre cívic).
Properament s’implantaran els desfibril·ladors fixos de Vilallonga de Ter, Guils de Cerdanya, Bolvir, La Vall d’en Bas, Sant Pau de Segúries, Garrigàs, Espinelves, Cornellà del Terri, Bescanó, Sant Miquel de Fluvià, Jafre i Palau-sator.
Dipsalut, en el marc del programa Girona, territori cardioprotegit implanta un total de 650 desfibril·ladors automàtics a 214 municipis de la demarcació. 500 d’aquests aparells són fixos. S’instal·len a places, carrers, façanes d’equipaments i altres espais d’elevat trànsit de persones.
Pel que fa als desfibril·ladors mòbils, se’n cedeixen un total de 130 a 53 municipis de la demarcació (podien sol·licitar DEA mòbils els ajuntaments de la demarcació de més de 1.500 habitants amb serveis de primera intervenció ja que aquests aparells aniran dins dels vehicles dels equips de primera resposta). Es preveu lliurar-los tots a finals d’aquest mateix mes de juny.
Finalment, Dipsalut disposarà d’una vintena d’aparells que cedirà temporalment per cardioprotegir activitats puntuals o de temporada.
Des del 6 de juny, l’Organisme està oferint cursos gratuïts de formació en l’ús de desfibril·ladors. Estan dirigits als treballadors municipals amb més probabilitats d’haver de fer servir aquests aparells. Per donar a conèixer la iniciativa, mostrar com funcionen els desfibril·ladors i explicar on estan situats, Dipsalut també ha programat una sèrie d’accions de divulgació entre les quals hi ha demostracions de l’ús dels desfibril·ladors.
L’objectiu del programa "Girona, territori cardioprotegit" de Dipsalut és lluitar contra la mort sobtada cardíaca posant desfibril·ladors ben a l’abast i sensibilitzant la població tant en l’ús d’aquests aparells com en la importància de tenir hàbits de vida saludables.
Imatge: (d’esquerra a dreta) el cap territorial del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) a Girona, Jaume Heredia, el president en funcions de Dipsalut, Josep Marigó, i l’alcalde en funcions de Besalú, Lluís Guinó.