Vés al contingut
26 abril 2022

Edificis i salut

Concretament, l'equip tècnic de l’àrea de Salut Ambiental de l’Organisme ha aportat la seva experiència i coneixements en la redacció del capítol sobre la qualitat de l'aigua, juntament amb altres especialistes sanitaris. S’hi ha aportat el saber obtingut gràcies al desenvolupament, des de l’inici de Dipsalut, dels programes de control de la qualitat de l’aigua de boca.

En aquest apartat dedicat a l’aigua s’hi explica com arriba a les aixetes de les nostres cases, els diferents tipus possibles de contaminació (microbiològica, física...), els indicadors i metodologies per mesurar-ne la salubritat, i les estratègies i recomanacions per evitar riscos.

És només un dels capítols del llibre, que s’estructura en diferents apartats temàtics: confort tèrmic; ventilació i salubritat de l’aire; materials de construcció; confort acústic; il·luminació; ergonomia, mobilitat i accessibilitat; qualitat de l’aigua; i sistemes de calefacció i aire condicionat.

“Edificis i salut” és el resultat de la col·laboració de més de setanta experts en les diferents matèries. Recull les conclusions dels grups de treball creats per al desenvolupament de cada capítol i es manté obert a actualitzacions i noves aportacions (el document es facilita en format digital per tal d’anar-hi incorporant àgilment les modificacions que pertoquin).

Està dirigit, especialment, al personal tècnic dels sectors de l’arquitectura, construcció, instal·lació, manteniment i altres que participen en la construcció, rehabilitació o manteniment d’habitatges i espais interiors. No obstant, també recull informacions que poden ser d’interès general i aplicar-se a la llar, lloc de feina o altres.

La publicació analitza la incidència dels edificis en la salut i el benestar de les persones, donant pautes concretes per poder-los fer més favorables a la salut, entesa de manera àmplia. Donat que passem bona part del dia en espais tancats, la ubicació, l’arquitectura, la disposició dels espais, la ventilació, la llum natural, i molts altres aspectes acaben tenint un impacte clar sobre com ens trobem, podent ser la causa de dolències o agreujar-les, però podent ésser també promotors, afavoridors, d’un bon estat de salut física, psicològica-emocional, social i ambiental.