Vés al contingut
11 maig 2018

Disminuir les emissions redueix les diferències socials i en salut

El doctor Llavador ha mantingut que es pot combatre el canvi climàtic i alhora créixer, guanyar en benestar i reduir les desigualtats. La fórmula que proposa és la següent: moderar el creixement, a un 1% anual de mitjana, acceptant que les zones amb rendes més altes ho facin una mica menys i les de rendes més baixes una mica més. Aquest creixement més lent seria totalment compatible amb millores en el nivell de vida ja que hauria d’anar acompanyat d’una distribució més justa de la riquesa (actualment l’1% dels rics del món acumulen el 82% de la riquesa global).

Les limitacions per a aplicar-la no són econòmiques; són polítiques. Només cal voler fer-ho. "És un tema ètic –ha apuntat el doctor- hi ha interessos que entren en conflicte i hem de decidir quin pes donem a uns i a uns altres. Aquesta decisió hauria d’estar basada en unes concepcions ètiques clares i explícites”.

Llavador defensa la mitigació d’emissions. Admet que ha d’anar acompanyada d’accions per preparar-nos pels efectes del canvi climàtic (augment del nivell del mar, de fenòmens atmosfèrics extrems...). No obstant, l’estratègia d'encarar els efectes no pot ser la preponderant ja que no ataca l’arrel del problema.

L’expert recorda que el canvi climàtic ens afecta a tots els nivells. Entre moltes altres coses, i centrant-nos en la salut, augmenta enormement la mortalitat (només la contaminació atmosfèrica ja ocasiona 524.000 morts prematures anuals a Europa). I aquests efectes són molt més evidents a les zones amb rendes més baixes.

Ha subratllat que es tracta d’un tema urgent i molt seriós, que s’ha d’abordar de manera global i pensant en les properes generacions. “Hem de sacrificar només una miqueta per poder guanyar qualitat de vida tots plegats i per al benestar de les generacions futures”.

La xerrada amb el doctor Humberto Llavador s’ha celebrat dins els actes que organitzem amb motiu del nostre desè aniversari.