Dipsalut presenta un pla estratègic amb els eixos de les accions en salut pública
Dipsalut, l'organisme autònom de salut pública de la Diputació de Girona, invertirà al voltant de 10 milions d'euros anuals als municipis gironins en polítiques de salut i de qualitat de vida. En aquest primer any de funcionament, el 2008, un 85% del pressupost -10,2 milions d'euros- servirà per fer polítiques de salut pública per als municipis i el 15% restant s'utilitzarà per a la posada en funcionament del servei -nova seu, personal, etc.-. Ho ha anunciat el president delegat de Dipsalut, Josep Marigó, que ha presentat en roda de premsa el pla estratègic de l'organisme amb les accions previstes per aquest primer any d'activitat.
Marigó ha explicat que "per primera vegada a les comarques gironines, la Diputació de Girona disposa d'un instrument i de mitjans econòmics per ajudar els municipis en una matèria tant important com és la salut i per fer dels pobles i ciutats de Girona, pobles i ciutats saludables on la qualitat de vida i els hàbits quotidians dels ciutadans i ciutadanes en sigui la prioritat".
Segons el president delegat, "per a Dipsalut la salut pública municipal abasta des del control dels establiments alimentaris, de l'aigua, de l'aire, de la contaminació acústica, fins a les accions educatives i de promoció en l'alimentació, els hàbits saludables, la pràctica esportiva, etcètera. I això passarà per posar a l'abast dels ajuntaments els mitjans tècnics i econòmics per fer-ho".
Josep Marigó ha informat que "tot i que en aquests moments l'organisme no és operatiu al 100%, ja s'ha fet front a l'ajuda als municipis costaners en matèria de prevenció, socorrisme i vigilància de les platges, amb una dotació de 339.900 euros". També és previst que ja es puguin liderar les accions de control de la presència del mosquit tigre (200.000 euros); els cursos dels responsables de manteniment del control de les piscines públiques i de manipuladors d'aliments (107.200 euros); donar suport a congressos de l'àmbit de salut; patrocinar la Càtedra de Promoció de la Salut de la UdG i organitzar, conjuntament amb la Generalitat l'acció Cuida't les dents a quatre comarques gironines (16.500 euros).
Totes aquestes actuacions s'endegaran a partir de la presentació del pla estratègic de Dipsalut, el dijous 5 de juny. En el marc d'aquesta presentació es concretarà el suport econòmic per a les accions de prevenció i promoció de la salut que els ajuntaments portin a terme durant el 2008. També s'informarà als ajuntaments sobre l'assessorament que tindran per definir les accions, municipi a municipi, que s'han de dur a terme en matèria de salut pública. En el decurs d'aquesta jornada, es donaran a conèixer els ajuts per a la redacció d'itineraris de salut als municipis, l'anomenat Programa PAFES (impulsat per la Secretaria General de l'Esport i el Departament de Salut per afavorir l'activitat física als municipis com una fórmula de promoció de la salut).
El president delegat de Dipsalut ha assenyalat que "la missió d'aquest organisme és donar suport tècnic i econòmic als 221 municipis gironins per ajudar-los a complir les obligacions municipals en matèria de prevenció de la salut i proporcionar eines de promoció de la salut des de tots els punts de vista: hàbits, xerrades, instal·lacions i espais públics, entre d'altres. El compliment de les obligacions municipals en salut pública i les polítiques de promoció i educació per la salut des del municipi seran els principals objectius de Dipsalut", ha afegit Marigó.
Segons Josep Marigó, "les accions de Dipsalut seran operatives a partir del mes de setembre i la presentació del pla estratègic ha de servir perquè els ajuntaments es puguin anar preparant per accedir a les ajudes, subvencions i assessoraments que considerin convenient".
S'hi adjunta quadre de competències i finalitat de Dipsalut