Vés al contingut
13 juny 2014

Dipsalut inicia les accions a les platges per garantir-ne la salubritat

Entradilla

Aquest estiu Dipsalut revisa 87 platges de 21 municipis gironins. Analitza la sorra per veure si està lliure de microorganismes i fongs o si cal implantar nous protocols de neteja. També controla les dutxes i rentapeus per descartar que tinguin legionel·la i per garantir una higiene suficient de les plataformes. El programa ha començat aquest mes de juny i s’acabarà a finals de setembre.

El Programa de suport a la gestió del risc derivat de les platges consta de dos grans eixos d’actuació: el control de les instal·lacions de risc de transmissió de legionel·losi de les platges (les dutxes i els rentapeus) i el de la salubritat de la sorra.

Les actuacions han començat aquest mes de juny. Tan bon punt s’instal·len, es fa una neteja i desinfecció inicial de les dutxes i rentapeus. Posteriorment se n’agafen mostres d’aigua i s’analitzen al laboratori per determinar si hi ha legionel·la. El fet que, majoritàriament, es muntin de nou cada estiu i siguin d’aigua freda, fa molt baix el risc de colonització, reproducció i propagació del bacteri. No obstant, si es detectés legionel·la, s’avisaria immediatament l’ajuntament afectat i es faria una neteja profunda de manera immediata. Després es repetirien les analítiques per certificar l’eradicació del bacteri i es recomanarien mesures per tal que la situació no es tornés a repetir.

Els tècnics de Dipsalut també revisen les plataformes de dutxes i rentapeus. Miren si hi ha fongs, indicadors d’una neteja insuficient. En cas de trobar-ne, l’Organisme recomana a l’ajuntament noves pautes de neteja.

El Programa inclou el control de la sorra. Es prenen mostres en diferents punts de la platja (prop de les dutxes, al mig de la platja i a tocar del mar) i s’analitzen. Si es detecten microorganismes o fongs, se n’informa a l’ajuntament per tal que faci una neteja exhaustiva i se li recomana nous protocols de neteja per millorar la higiene.

Una neteja insuficient de la sorra o de les plataformes de dutxes i rentapeus podria comportar problemes dermatològics als usuaris de la platja.

Els anys anteriors, els resultats han evidenciat un, en general, alt nivell de salubritat de les platges gironines. Totes les dutxes i rentapeus s’han mantingut lliures de legionel•la i majoritàriament, en bon estat sanitari. Pel que fa a la sorra, només una petita part de les mostres presentava alguna deficiència. Bàsicament, es van trobar restes fecals per contaminació creuada.

L’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona ofereix als municipis del litoral un segon programa, el de suport econòmic per a la seguretat, vigilància, salvament i socorrisme de platges. Consisteix en assumir una part del què aquests operatius costen als ajuntaments. Aquest 2014, l’han sol·licitat els 21 municipis del litoral gironí per a un total de 69 platges, totes les que disposen d’aquest servei.

Dipsalut concedeix aquest suport econòmic a tots els ajuntaments que certifiquin que s’ha donat un correcte servei presentant una memòria tècnica on es detallin els mitjans materials i humans, el període i horari de la vigilància, les accions directes de salvament aquàtic, les d’atenció sanitària per altres incidències, les d’atenció mèdica urgent i les accions d’informació als usuaris. La inversió total en aquest programa és de 376.000 euros.

L’objectiu d’aquests dos programes és col·laborar amb els ajuntaments per tal que puguin garantir tant la salubritat de les platges com un adequat dispositiu de salvament i socorrisme.

Imatge: neteja i desinfecció inicial de les dutxes i rentapeus de les platges de Sant Feliu de Guíxols. Autor: Joanna Magureanu.