Vés al contingut
24 maig 2012

Dipsalut i la Generalitat acorden promoure plegats la pràctica d’activitat física

L’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona (Dipsalut) i la Generalitat de Catalunya han signat un acord de col·laboració en què es comprometen a treballar plegats en la promoció de l’activitat física regular entre els ciutadans de les comarques gironines.

Tots dos ens fomenten l’activitat física amb diverses accions i, molt especialment, a través del programa de Parcs Urbans i Xarxes d’Itineraris Saludables (en el cas de Dipsalut) i el Pla d’Activitat Física i Salut - PAFES (de la Generalitat de Catalunya). Ara s’acorda una col·laboració estable que es concretarà en la prescripció de la pràctica d’activitat física des de les àrees bàsiques de salut, aconsellant l’ús dels Parcs i les Xarxes i dissenyant rutines d’exercici per fer en aquests equipaments adaptades a les necessitats de cada pacient.

Per poder fixar aquestes rutines i poder proporcionar una mena de recepta d’exercici, els metges i infermers ja compten amb una aplicació web. Des de la pàgina, poden marcar els aparells dels Parcs que es recomana utilitzar (apareixen els dibuixos de cada element) i anotar el nombre de repeticions aconsellat en cada cas. Des del web, també poden assenyalar els itineraris idonis de la Xarxa més propera per al pacient. Tot plegat es plasma en una mena de full de recepta que s’imprimeix i es lliura a l’usuari.

Per donar a conèixer els Parcs i les Xarxes i l’aplicació web per recomanar-los, Dipsalut i la Generalitat de Catalunya han dut a terme, i seguiran programant, diverses sessions formatives dirigides als sanitaris.

La col·laboració entre Dipsalut i la Generalitat de Catalunya s’emmarca en el consens existent sobre la necessitat de promoure l’activitat física regular i l’alimentació equilibrada entre la ciutadania per tal de prevenir afeccions i malalties i combatre les ja existents. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) subratlla que l’obesitat és un dels principals problemes en el camp de la salut i que es troba dins els deu factors que contribueixen a l’aparició de malalties cròniques que disminueixen l’esperança de vida i la qualitat d’aquesta. Per lluitar-hi, recomana que cada dia es faci, com a mínim, mitja hora d’activitat física moderada.

Dipsalut també ha decidit sumar esforços amb altres administracions per tal d’aconseguir que el major nombre possible de gironins i gironines segueixin les recomanacions de l’OMS. L’Organisme de Salut Pública ha encomanat les sessions d’activitat física en grup que es fan als Parcs i a les Xarxes als Consells Comarcals de la demarcació. L’objectiu és aprofitar el coneixement del territori i la proximitat amb els municipis d’aquestes administracions alhora que optimitzar els recursos existents. Aquesta optimització dels recursos permetrà augmentar les dinamitzacions que s’ofereixen, arribant a les vint anuals en cadascun dels 181 Parcs Urbans de Salut que hi ha implantats a la demarcació i a les sis per any per a cadascuna de les 105 Xarxes d’Itineraris Saludables. Així doncs, de cara al 2013, es preveu realitzar un total de 4.200 sessions d’exercici en grup en els Parcs i Xarxes del territori. El servei de dinamització es complementarà amb un procés de mobilització comunitària per aconseguir que el major nombre de persones possible participi en les sessions grupals on, a més de fer exercici, els monitors hi donen eines perquè les persones puguin millorar la seva capacitat de gestionar la pròpia salut i els factors que la influeixen.

Imatge (d’esquerra a dreta): Josep Pujols, responsable de la Representació Territorial de l’Esport a Girona, Josep M. Corominas, vicepresident primer de Dipsalut i Josep Trias, director dels Serveis Territorials de Salut a Girona observant els aparells per fer exercici del Parc Urbà de Salut situat al Parc Científic i Tecnològic de Girona després de signar l’acord de col·laboració.