Dentistes Solidaris de Girona ha atès prop de 300 persones en sis mesos
L’associació Dentistes Solidaris de Girona ha atès 256 persones en els sis mesos de funcionament del programa “Somriures Solidaris”. La iniciativa, que compta amb el suport de Dipsalut, consisteix en donar assistència odontològica a un preu simbòlic a persones de les comarques gironines que es troben en situació de pobresa i que, per tant, no poden costejar-se l’atenció en centres d’odontologia privats. L’assistència es duu a terme en la clínica que l’associació té a la ciutat de Girona.
Aquest dimarts 3 d’abril al migdia, l’associació Dentistes Solidaris de Girona ha fet balanç dels primer mig any del programa “Somriures Solidaris”. La iniciativa consisteix en proporcionar assistència odontològica a un preu simbòlic a persones de la demarcació que es troben en situació de pobresa. Dentistes voluntaris visiten i realitzen els tractaments necessaris a pacients derivats pels serveis socials municipals i pels odontòlegs del seu CAP o ABS de referència. L’assistència es duu a terme a la clínica de Dentistes Solidaris, situada al Mercat del Lleó de Girona.
L’acte, celebrat a la seu de la Junta de Girona del Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs, ha comptat amb el president i la vicepresidenta de l’associació, Emili Banchilleria i Teresa Sagué i amb el vicepresident primer de Dipsalut, Josep Maria Corominas.
Banchilleria i Sagué han explicat que, des que es va posar en marxa la clínica, el passat mes d’octubre, i fins el 15 de març, s’ha atès 256 persones. En total s’han fet 363 visites. Els tractaments més freqüents han estat les obturacions (se n’han dut a terme 240), seguides de les higienes (52), les pròtesis (se n’han començat 35, de les quals 10 ja estan completades) i les endodòncies (27).
Pel que fa al perfil dels pacients atesos fins el moment, majoritàriament eren persones entre 30 i 60 anys (un 33% dels atesos estaven entre els 40 i 50 anys). El 57%, homes. En relació a la procedència, el 35% venia derivat pels serveis socials de la comarca del Gironès i un 20%, de La Selva. El 80% dels pacients estaven total o parcialment desdentats.
Actualment, Dentistes Solidaris de Girona té una llista d’espera de més de 240 persones; fet que obliga a tancar temporalment l’admissió de derivacions per aquest any 2012. Des de l'associació es fa una crida als odontòlegs gironins per tal que se sumin a la vintena de dentistes voluntaris que dediquen unes hores a aquest projecte. Daquesta manera es podrien admetre més pacients i escurçar els temps d'espera per rebre els tractaments.
Dipsalut, l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona, col·labora econòmicament amb aquest projecte. Hi aporta 85.478 euros, repartits en tres anys (2011, 2012, 2013). Serveixen per sufragar les despeses en equipament clínic i en personal.
“Somriures Solidaris” compta també amb la col•laboració de l’Ajuntament de Girona, que cedeix gratuïtament el local on s’ubica la clínica, i de la Junta de Girona del Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya. També hi donen suport Proclinic, Càritas, Odontologia Solidària, Fidotec, Pou Dental, DentalGirona, Pròtesi Dental José A. Sicília, Laboratori de Pròtesi Dental Pelegrí, SGDental, Royal Dent, Toldos Mallol i Disart.
Imatges: clínica de Dentistes Solidaris a Girona i roda de premsa de balanç dels primers sis mesos.
Per més informació:
Noemí Guillem, Difusió de Dipsalut.
nguillem@dipsalut.cat
972414720, 699012787