El Servei d’Emergències Psicològiques de Dipsalut ha realitzat 77 intervencions des de la seva posada en marxa el 2010
El Servei d’Emergències Psicològiques de Dipsalut ha realitzat 77 intervencions des de la seva posada en marxa el 2010 on ha atès un total de 581 persones. Aquest servei pot actuar, per exemple, en casos de morts sobtades i amb alt potencial traumàtic (especialment de nens i adolescents); en accidents de trànsit amb múltiples víctimes...
El “Programa de suport i atenció psicològica en situacions d’emergència al municipi” és una iniciativa de Dipsalut que va néixer amb l’objectiu de posar a disposició de tots els municipis de la demarcació de Girona un servei especialitzat d’atenció psicològica davant situacions d’emergència capaç d’oferir suport i assistència a les víctimes en el mateix lloc on ha succeït el fet i amb la màxima immediatesa possible. Per evitar duplicitats i disfuncions, existeix un protocol de coordinació amb el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i els Equips de Resposta Immediata en Emergències (ERIE) de la Creu Roja amb qui es duu a terme un treball coordinat. Abans de donar resposta a una demanda d’activació, els diferents equips d’emergència sempre es comuniquen i es coordinen entre ells.
El president de Dipsalut, Josep Maria Corominas, destaca la importància d’oferir als municipis de la demarcació un Servei d’Emergències Psicològiques: “Les emergències succeeixen en qualsevol moment del dia. Per això, des de Dipsalut oferim un Servei d’Emergències Psicològiques a tots els municipis de les comarques de Girona que està sempre operatiu i es pot activar les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any”.
Els resultats
El nombre d’actuacions del servei d’emergències psicològiques va experimentar un increment significatiu l’any passat quan es van dur a terme 23 intervencions, deu més que el 2014 quan se’n van realitzar 13. El responsable de l’equip d’emergències psicològiques, Jordi Frau, atribueix aquest increment al fet que “al cap de sis anys de funcionament ininterromput i de 77 intervencions realitzades arreu de les nostres comarques, el servei ja comença a ser conegut i reconegut per les persones i organismes que en tenen la responsabilitat d’activar-lo en cas de necessitat. La implementació de qualsevol servei nou requereix sempre un temps de prova i consolidació abans d’integrar-se definitivament en l’operativitat normal dels diferents estaments i organitzacions implicades”.
La desaparició d’un nen a Camós durant la nit de cap d’any va ser l’últim cas on va intervenir l’equip d’emergències psicològiques de Dipsalut el 2015. Enguany, el servei ja s’ha activat en quatre ocasions atenent a un total de 19 persones a qui s’ha ofert suport psicològic i assessorament. El servei atén tant a les víctimes de situacions traumàtiques i als seus familiars, com als professionals dels equips d’emergències psicològiques que intervenen en aquestes situacions de crisi amb un elevat impacte psicològic.
Més informació del Servei d'Emergències Psicològiques aquí