Vés al contingut
24 abril 2025

Obert el període de sol·licitud dels programes de control de salubritat a piscines i platges i del programa per a famílies de Dipsalut

Entradilla

Les sol·licituds es poden presentar fins el proper 8 de maig a través de la pàgina web de l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona. 
 

Programa d'avaluació de la salubritat de les piscines d'ús públic (PT05)

Amb aquest programa, Dipsalut realitza l’avaluació higiènica i sanitària d’aquelles piscines d’ús públic que els ajuntaments de la demarcació sol·liciten que s’avaluïn. No estan incloses en aquest programa les piscines classificades pel Reial Decret 742/2013 com a piscines d’ús privat (tipus 3A: piscines de comunitats de propietaris, cases de turisme rural que es lloguin únicament a una unitat familiar i piscines d’urbanitzacions o similars; i tipus 3B: piscines unifamiliars).

Als parcs aquàtics, l’avaluació que s’efectuarà serà exclusivament dels aspectes higiènics i sanitaris d’aplicació a les piscines (tot i que la normativa especifica d’aplicació en aquestes instal·lacions recull altres àmbits)

Programa de suport a la gestió de la salubritat de les piscines d’ús públic de titularitat i/o de gestió municipal (PT06)

Amb aquest programa, Dipsalut vol donar suport als gestors municipals de les instal·lacions, però també promoure i informar els i les banyistes d’aquesta responsabilitat compartida.

El Decret 95/2000, de 22 de febrer, que fixa les normes sanitàries aplicables a les piscines d’ús públic, va establir l’obligatorietat d’elaborar i implementar un programa d’autocontrol per garantir la salubritat d’aquests espais públics, cada cop més concorreguts. Una obligatorietat reafirmada posteriorment en el Reial Decret 742/2013, que determina els criteris tècnics i sanitaris de les piscines. Dipsalut incorpora, en aquest programa, el control dels criteris de qualitat de les aigües de piscines proposats pel Reial Decret.

Dins del Suport a la Gestió de la Salubritat de les Piscines d’Ús Públic de Titularitat i/o de Gestió Municipal, l’Organisme avalua els equipaments, analitza l’aigua de bany i implementa els plans d’autocontrol fixats per la normativa d’aplicació. Les accions dutes a terme fins ara han permès identificar algunes de les àrees en les que cal incidir per millorar en la gestió d’aquestes instal·lacions.

Programa de suport a la gestió de la salubritat de les platges (PT07)

Per facilitar la higiene i el confort dels usuaris, són moltes les platges on s’instal·len dutxes i rentapeus. Tot i que són considerats de baix risc, aquests equipaments podrien arribar a transmetre legionel·losi. Per aquest motiu, cal establir-hi accions de control i manteniment, tal com s’indica a la normativa vigent en matèria de prevenció i control del bacteri legionel·la.

El control analític que realitza Dipsalut a les platges sol·licitades pels municipis es realitza en dos períodes diferents: a principis, i a meitat d’estiu. Les mostres recollides són d’aigua de dutxes i rentapeus (sempre que aquests equipaments estiguin operatius), per al control de legionel·losi, i de sorra de l’entorn de les dutxes i rentapeus, per al control microbiològic.

Programa per a famílies (PM09)

Com a novetat, en aquest període de sol·licitud s’hauran de demanar les activitats que es vulguin realitzar al llarg de tot el curs 2025-2026. 
En un futur hi haurà només un únic període de sol·licitud del Programa per a famílies, entre abril i maig. En el cas que l'equip tècnic ho consideri necessari, es podrà obrir, de manera excepcional, un segon període de sol·licitud. 

Amb l’objectiu de potenciar el desenvolupament de polítiques públiques sobre criança positiva i benestar infantil arreu del territori gironí, Dipsalut proposa el Programa per a Famílies amb l'objectiu de fomentar les habilitats de les persones amb infants a càrrec a través de compartir eines i recursos que facilitin acompanyar la mainada en el reconeixement i la gestió de les seves emocions. Alhora, també es proporcionen espais de diàleg, confiança i cura, on posar en comú experiències i trobar-hi comprensió i suport.

El programa té en compte els eixos de desigualtat i l’impacte dels determinants socials en la seva implementació, i hi vol posar una especial cura a través d’estratègies basades en el concepte d’universalisme proporcional segons el qual per reduir les desigualtats en salut, les accions que s’iniciïn han de ser universals així com han de seguir una escala i una intensitat proporcionals al nivell de desavantatge social i econòmic (Marmot Review, 2010).


També us informem que a partir del 6 de maig i fins a l'1 de juliol del 2025 s'obrirà el període de sol·licitud del Programa Sigues tu (PM08), per a les activitats incloses al curs 2025-2026.