Vés al contingut
5 juliol 2016

Dipsalut impulsa una nova tècnica per eliminar nitrats de l’aigua

La nova tecnologia no genera residus, aprofita tota l’aigua i és econòmica. De moment, s’aplicarà per potabilitzar l’aigua del municipi de Borrassà, contaminada per purins i adobs nitrogenats.

Les analítiques que l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona fa periòdicament mostren que, de forma generalitzada (en un 98%), la qualitat de l’aigua de consum humà a la demarcació de Girona compleix amb tots el paràmetres recollits a la normativa. No obstant, constaten la presència excessiva i crònica de nitrats a l’aigua subterrània d’un petit grup de municipis de la demarcació. 

Per resoldre aquest problema recurrent, Dipsalut col·labora en el desenvolupament d’una tecnologia pionera per eliminar els nitrats. Aquesta nova tècnica ha estat ideada per l’empresa Hydrokemós i compta amb l’aval i el suport econòmic de la Unió Europea.

El nou mètode es basa en un procés d’electrodesnitrificació, que aconsegueix transformar els nitrats en nitrogen gas i oxigen. Aquests gasos es poden alliberar a l’atmosfera ja que són totalment innocus tant per al medi ambient com per a la salut de les persones. Ruth Canicio, CEO d’Hydrokemós, subratlla que “es tracta d’una tecnologia totalment neta perquè que no genera residus, permet aprofitar tota l’aigua i consumeix poca energia”. Tampoc usa additius químics ja que fa servir com a reactius el contingut natural el clorurs de les aigües de pou. El seu cost, d’entre 5 i 6 euros per quilo de nitrats eliminat, és més baix que el de les tècniques existents fins ara.

Els mètodes d’eliminació de nitrats de les aigües aplicats fins el moment– com ara l’osmosi inversa o l’electrodiàlisi- sí que produeixen residus (salmorres de nitrats i altres sals) que són tòxics i difícils d’eliminar. A més, consumeixen a l’entorn del 20% de l’aigua tractada i són més cars (sobre els 9 euros per quilo eliminat). Una alternativa és el tractament biològic, que no genera residus perillosos, però que exigeix una forta inversió en obra pública i no sempre és eficaç. 

Per a l’electrodesnitrificació s’utilitza maquinària senzilla: un contenidor que inclou un elèctrode i un sistema de bombes i vàlvules de càrrega. Aquest elèctrode fa circular l’aigua captada pel reactor electroquímic durant uns quinze minuts. Després s’analitzen els paràmetres i es comprova que s’hagin eliminat els nitrats per sota de 50ppm, que és el que recomana l’Organització Mundial de la Salut. Només llavors s’aboca l’aigua ja descontaminada a la xarxa pública, per al consum humà. 

La nova tècnica s’ha testat amb èxit en dues proves a petita escala realitzades als municipis gironins de Borrassà i Caldes de Malavella. Ara es provarà a gran escala. Serà en la planta de tractament que s’habilitarà properament al costat del dipòsit municipal de Borrassà. Servirà per potabilitzar uns 100 metres cúbics d’aigua del subsòl al dia, que permetrien abastir la població. El municipi podrà així aprofitar l’aigua del pou municipal per al consum humà; fet que no acostuma a ser possible per la important presència de nitrats. L’alcalde del municipi, Ferran Roquer, ha explicat que la planta “ens permetrà ser autosuficients en aigua i millorar la qualitat de vida dels veïns i veïnes, que fins ara s’han vist obligats a usar aigua embotellada per cuinar i beure”.

La planta d’electrodesnitrificació de Borrassà estarà finançada per la Unió Europea (en un 70%) i per Dipsalut (en un 30%, 58.200 euros). Està previst que comenci a funcionar el mes de desembre. 

El president de Dipsalut, Josep Maria Corominas, ha subratllat que “estem donant solucions a la contaminació dels aqüífers per nitrats, però és evident que cal actuar sobre l’origen del problema”. L’empresa responsable de la nova tecnologia, l’ajuntament de Borrassà i Dipsalut han coincidit en què cal treballar per evitar la contaminació per purins i adobs nitrogenats procedents de la ramaderia i l’agricultura intensives.
 

Imatges en vídeo del mòdul d’electrodesnitrifació ideat per Hydrokemós disponibles a: 
 

Enllaç de descàrrega : https://fitxers.ddgi.cat/descarrega/LhILqaUVW3H3Ia0tGZ4OKQKVcz1iyHbu


Per més informació: 
Noemí Guillem, tècnica de Difusió 
nguillem@dipsalut.cat
972414720, 699012787

Galeria d'imatges

Compartir