Vés al contingut
22 abril 2016

Prop de 7.000 alumnes gironins participaran en la setena edició del Projecte Educatiu del Mosquit Tigre

Arranca una nova edició del Projecte Educatiu del Mosquit Tigre impulsat per Dipsalut, l’Organisme de Salut Pública de la Diputació, i el Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i del Baix Ter. Durant els pròxims mesos, prop de 7.000 alumnes de cinquè de primària de les comarques de Girona aprendran a identificar les larves del mosquit tigre i a combatre aquesta espècie invasora que ja s’ha establert en almenys el 60% dels municipis de la demarcació. 

El projecte consta de dues fases. En una primera, els monitors visiten les escoles on duen a terme una xerrada informativa als alumnes. En una segona, es lliura un estoig d’entomòleg a cada escolar amb tot el material necessari perquè puguin realitzar mostreigs i recollir larves de mosquit. En aquesta recollida de mostres també s’hi acaben implicant els adults propers a l’infant, els quals, també acaben rebent la informació necessària per combatre aquest insecte invasor procedent del sud-est asiàtic i vector de malalties com el dengue i el chikungunya. 

El Projecte Educatiu del Mosquit Tigre té com a finalitat sensibilitzar la població jove, facilitant els coneixements i les eines que els permeten mostrejar i identificar les larves d’aquest insecte evitant així la seva reproducció. El cap de l’àrea de Protecció de la Salut de Dipsalut, Xavier del Acebo, recorda que aquesta tasca de conscienciació és bàsica per evitar l’expansió del mosquit tigre: “És important conscienciar la població de la importància de combatre el mosquit tigre. Aquest insecte, que es troba en plena expansió a casa nostra, pot ocasionar problemes de salut a la població, tant per les seves molestes picades, com pel risc potencial d’actuar com a vector d’algunes malalties com el dengue i el chikungunya”.

 

El Projecte Educatiu del Mosquit Tigre va començar l’any 2009. Des d’aquella primera edició, s’ha implantat amb èxit arreu de les comarques gironines. Un cop finalitzi la setena edició, es calcula que el projecte ja haurà ensenyat a evitar que el mosquit criï a més de 45.000 escolars i, de retruc, a les seves famílies. 

Resultats 2015
El Projecte Educatiu del mosquit tigre va aconseguir l’any passat una participació rècord. 6.900 alumnes van participar en el projecte, uns 700 més que el 2014. En total, dels 274 centres que hi ha a la demarcació de Girona, hi van participar el 80,29%. Pel que fa al taller de recollida de mostres, els alumnes gironins van reunir 3.000 mostres que es van enviar al laboratori. D’aquestes, el 65% van ser positives a culícid (mosquits), es van trobar 13 espècies diferents i es van trobar mostres d’Aedes albopictus (mosquit tigre) a totes les comarques, excepte les de la Cerdanya i el Ripollès. Any rere any, el projecte educatiu aconsegueix recollir més mostres. Una tendència a l’alça que respon a la bona acceptació del projecte i a l’increment de la consciència ciutadana de la problemàtica que suposa el mosquit tigre. 


Peu de foto: Alumnes de l’Escola Josep Madrenys de Vilobí d’Onyar participant, dimarts passat, en el Projecte Educatiu del Mosquit Tigre. En l'última fotografia, es veu l'anàlisi d'una mostra al laboratori. 

Galeria d'imatges

Compartir