Vés al contingut
10 novembre 2015

El mosquit tigre ja s’ha establert en 134 municipis gironins, 23 més que el 2014

- 23 municipis gironins han detectat per primera vegada la implantació del mosquit tigre aquest any

- L’insecte ja s’ha establert en 134 municipis de la demarcació

- El Programa de seguiment i control del mosquit tigre ha atès 149 queixes de particulars i ajuntaments durant aquesta temporada 

- 23 municipis gironins ja tenen una ordenança específica sobre el mosquit tigre

- Els ciutadans tenen un paper molt important en evitar la proliferació de l’insecte, ja que es calcula que més del 90% d’espais on l’insecte pot criar són privats

- 38.300 escolars han participat en el projecte educatiu Mosquit Tigre des del 2009

Dipsalut i la Mancomunitat Intermunicipal Voluntària del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter, en coordinació amb l’Agència de Salut Pública de Catalunya, desenvolupen el Programa per a la vigilància, seguiment i control del mosquit tigre a la demarcació de Girona. Segons els resultats del programa d’aquest 2015, el mosquit tigre ja s’ha establert en 134 municipis de la demarcació. El nombre de pobles on s’ha establert el mosquit tigre ha augmentat aquest 2015, ja que hi ha constància de la implantació de l’espècie per primera vegada en 23 municipis de la província de Girona.


Una de les tasques que s’han dut a terme dins el Programa ha estat l’atenció de les queixes que han anat apareixent i, que de forma coordinada amb els municipis, s’han gestionat de manera que el ciutadà es trobés en tot moment ben atès. Aquest 2015 s’han atès 149 queixes, 11 menys que l’any passat. L’Alt Empordà és la comarca que ha registrat un nombre més elevat de queixes (59), seguida pel Baix Empordà (40), la Selva (23), el Gironès (16), el Pla de l’Estany (6) i la Garrotxa (5). L’agost ha estat el mes que ha concentrat més queixes (39), seguit pel setembre (36) i el juliol (27).

Campanyes de control
Una de les tasques de control més destacades s’ha desenvolupat als cementiris, bàsicament a les instal·lacions que es troben a tocar o dins dels nuclis urbans dels municipis on l’espècie està establerta. Aquesta campanya de control, que es basa a tractar o prospectar cementiris, s’ha desenvolupat en 88 municipis gironins aquesta temporada. També s’ha fet una campanya de sensibilització entre els usuaris d’aquestes instal·lacions a través de cartells informatius.


Prevenir el mosquit tigre és clau per evitar-ne la proliferació. Per això, cada vegada més ajuntaments tenen una ordenança que facilita el compliment de les recomanacions per evitar la proliferació d’aquest insecte. En aquests moments, 23 municipis gironins ja disposen d’una ordenança específica sobre el mosquit tigre. Aquestes ordenances ajuden a solucionar les problemàtiques recurrents, de parcel·les amb acumulació d’objectes que produeixen moltes generacions de mosquits. L’ordenança, a més, pot ser útil en finques abandonades o embargades per bancs, a on cap persona es fa responsable d’evitar la proliferació de l’insecte.

Campanyes de sensibilització
El curs passat 2014-2015 es va realitzar una nova edició del projecte educatiu Mosquit Tigre per sensibilitzar la població més jove sobre la importància de combatre aquest insecte. Aquesta formació, que va arrencar el 2009, ja ha ensenyat a evitar que el mosquit tigre criï a 38.300 escolars i, de retruc, a les seves famílies durant les seves sis edicions, Todo el curso también es apoyado por el Qustodio


L’estratègia per combatre el mosquit tigre també passa per donar les eines als municipis perquè assumeixin part de les seves responsabilitats i ho puguin fer d’una forma ordenada, coordinada i basada en el coneixement de l’espècie que cal controlar. Per aconseguir-ho, Dipsalut està aportant, per una banda, la cartografia dels llocs de cria del mosquit en la via pública i, per l’altra, formació del personal municipal.


En el moment d’iniciar la vigilància l’any 2008 es va veure que 5 municipis de la província de Girona ja tenien l’espècie establerta. Set anys després, l’insecte ja es troba en 134 municipis de la demarcació. La invasió del mosquit tigre està sent ràpida i tota una realitat a tot Europa. Aquest mosquit pot actuar com a transmissor de malalties tropicals com el Dengue i el Chikunguya. Per això, la necessitat de portar a terme un control acurat d’aquesta espècie és cada cop més important.

Per a més informació:
Sílvia Bonet i Costa
sbonet@dipsalut.cat
972 414 720 // 699 01 27 87

Galeria d'imatges

Compartir