Dipsalut inicia el Programa de Formació en Desfibril·lació per a Joves
L’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona inicia els cursos per ensenyar als alumnes dels instituts de les comarques gironines a realitzar les maniobres de reanimació cardiopulmonar i a utilitzar els desfibril·ladors externs automàtics. Està previst que, aquest curs 2014-2015, es duguin a terme un total de 140 tallers a 90 instituts de 46 municipis. S’hi formaran vora 5.000 joves.
La formació va dirigida als estudiants de quart d’ESO i està impartida per alumnes de les Facultats de Medicina i Infermeria de la Universitat de Girona. S’hi ensenya a reconèixer una aturada cardiorespiratòria, els passos que cal seguir per atendre algú que l’ha sofert, què són els desfibril·ladors, on poden trobar-se aquests aparells i com s’utilitzen.
Amb el suport d’un vídeo interactiu, desfibril·ladors reals i maniquins, se simulen tres situacions que requereixen actuar de manera diferent. Els joves aprenen què cal fer en el supòsit que la víctima que s’ha desplomat estigui inconscient, però respiri; en el cas que no respiri i disposin d’un desfibril·lador a prop i, finalment, en la situació suposada que la persona no respiri i no tinguin cap desfibril·lador a l’abast. Amb l’ajuda dels monitors, els nois i noies practiquen els passos a seguir en cadascun d’aquests tres supòsits, fent especial èmfasi en el massatge cardíac i en l’ús del desfibril·lador extern automàtic.
La finalitat del Programa de Formació en Desfibril·lació és transmetre les pautes bàsiques d’actuació en cas d’aturada cardiorespiratòria (la “cadena de supervivència”) i on són i com s’utilitzen els desfibril·ladors d’ús públic als alumnes per tal que siguin capaços d’actuar quan sigui necessari. Perquè puguin continuar practicant després del taller, properament, Dipsalut posarà a la seva disposició una aplicació per a telèfons mòbils. Es tracta d’un joc per interioritzar els passos de la “cadena de supervivència”.
Està previst que, aquest curs 2014-2015, es duguin a terme un total de 140 sessions de formació a 90 instituts de 46 municipis de les comarques gironines. Hi participarien, aproximadament, 5.000 alumnes de quart d’ESO, és a dir, d’entre 15 i 16 anys.
Dipsalut desenvolupa el Programa de Formació en Desfibril·lació en col·laboració amb les Facultats de Medicina i Infermeria de la Universitat de Girona.
Cal recordar que els desfibril·ladors d’ús públic implantats per Dipsalut arreu de la demarcació poden ser utilitzats per qualsevol persona, encara que no tingui cap tipus de formació en la matèria. No obstant, l’Organisme programa cursos i tallers gratuïts perquè els ciutadans puguin familiaritzar-se amb els aparells i perdre la por a utilitzar-los. Aquestes accions es fan dins el programa “Girona, territori cardioprotegit”, que ha suposat la implantació de 747 desfibril·ladors d’ús públic arreu de les comarques gironines. Aquests dispositius i la decidida actuació de la ciutadania ja han permès salvar la vida a 23 persones.
Imatges: alumnes de l’Institut de Palamós aprenen a usar els desfibril·ladors externs automàtics en el taller realitzat aquest 21 de gener. Autor: Ester Ruiz de Morales.
Per més informació:
Noemí Guillem, tècnica de Difusió
nguillem@dipsalut.cat 972414720
Àfrica Masó, coordinadora de Presidència
amaso@dipsalut.cat 639591887