6.200 escolars han participat en la tercera edició del Projecte Educatiu del mosquit tigre
204 escoles de la demarcació de Girona, el 80% dels centres, han participat en la tercera edició del Projecte Educatiu del mosquit tigre, celebrada dins el curs 2010-2011. El Projecte està impulsat per Dipsalut – l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona- i el Servei de Control del Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter. En total, s’ha format 6.200 nens i nenes, principalment, de 5è de primària.
El projecte educatiu consta de dues fases. En la primera (es va dur a terme entre els mesos de gener i abril de 2011), tècnics del Servei de Control de Mosquits visiten les escoles i hi fan xerrades-taller. Hi expliquen què és el mosquit tigre, quin és el seu cicle de vida, quins ambients són els més favorables per al seu desenvolupament i com evitar-ne la reproducció. La segona fase és el treball de camp (es va fer dins el període abril-juny de 2011). Es lliura un kit d’entomòleg a cada alumne amb tot el material necessari per elaborar mostreigs i recollir larves de mosquit en entorns habituals com els voltants de casa, el barri o el pati de l’escola. Els mestres fan una primera revisió dels kits per tal de descartar els que no contenen larves d’insecte. La resta, es fan arribar al Servei de Control de Mosquits que analitza les mostres i, amb les dades resultants, pot ampliar la informació que obté gràcies als seus controls periòdics sobre el terreny.
Després de revisar les 1.819 mostres amb larves d’insecte rebudes aquest 2011, el Servei de Control de Mosquits ha constatat que en 919 (51%) hi havia larves de mosquit. Aquestes larves pertanyien a 12 espècies diferents. Concretament d’Aedes albopictus (mosquit tigre) se n’ha trobat en 9 mostres (cal tenir en compte que el treball de camp es fa en l’època en què l’espècie comença a despertar del període hivernal). També s’ha detectat Aedes mariae i Aedes geniculatus –dues espècies similars al mosquit tigre - als kits dels nens i nenes de 6 municipis gironins. L’anàlisi dels kits constata la gran capacitat dels menuts de trobar larves de mosquit en el seu entorn, i per tant, la possibilitat que efectuïn – amb la col•laboració dels adults- una magnífica tasca de prevenció.
L’objectiu principal del Projecte és sensibilitzar la població de l’impacte del mosquit tigre en la salut de les persones i el medi natural i donar eines per impedir la reproducció de l’insecte. I és que l’activitat educativa a les escoles enllaça amb els adults. Els nens i nenes transmeten el que han après als seus pares i insisteixen en seguir les recomanacions per evitar que el mosquit tigre dipositi les seves larves. A més, a través del treball de camp, els adults participen en la recollida de mostres, de manera que també se sensibilitzen sobre els riscos i la prevenció enfront el mosquit tigre. Aquesta tasca de conscienciació és bàsica ja que es calcula que, si la majoria de persones es responsabilitzessin d’evitar que el mosquit tigre criï a casa seva, es reduiria més d’un 70% la supervivència de l’insecte.
El Projecte Educatiu del mosquit tigre es va començar l’any 2009. Des d’aquella primera edició, s’ha implantat amb èxit arreu de la província de Girona. En total, en aquests tres anys, s’ha ensenyat a evitar que el mosquit criï a 19.700 escolars i, de retruc, a les seves famílies i entorn.
La iniciativa forma part del Programa de Vigilància, Seguiment i Control del Mosquit Tigre que Dipsalut duu a terme en col•laboració amb el Servei de Control de Mosquits i els ajuntaments de la demarcació. El Programa inclou accions directes als espais públics com l’aplicació de biocida als embornals de risc de places i carrers per tal de matar les larves de l’insecte. L’altre gran àmbit d’actuació del Programa és el de la informació i sensibilització. Es calcula que més del 90% d'espais on pot criar el mosquit són privats. No obstant, a les administracions els és molt difícil actuar en cases, pisos o jardins particulars. Per solventar-ho, l’Organisme de Salut Pública impulsa diverses iniciatives per sensibilitzar a la població de la importància d’evitar que el mosquit criï a casa. Una d’aquestes accions és el Projecte Educatiu.
Imatge: alumnes de l'escola Montserrat de Sarrià de Ter participant en el treball de camp del projecte educatiu del mosquit tigre el juny de 2011.
Per a més informació:
Noemí Guillem, Difusió de Dipsalut.
nguillem@dipsalut.cat
972414720, 699012787