Vés al contingut
7 juliol 2011

Presentació del llibre “Innovació, proximitat i serveis al municipi: El model de Dipsalut”

Aquest dimecres 6 de juliol s’ha presentat el llibre “Innovació, proximitat i serveis al municipi: El model de Dipsalut”. L’acte s’ha celebrat a l’Espai CaixaForum Girona (Fontana d’Or) a les 19:30 hores i ha comptat, entre altres personalitats, amb la presència de l’autor, Marc Alabert i López; els artífexs del pròleg i l’epíleg, el professor d’ESADE, Manuel Férez, i el degà de la Facultat de Medicina de la UdG, Ramon Brugada; el que fins ara ha estat el president de Dipsalut, Josep Marigó, i portaveu de CiU a la Diputació i impulsor de l’Organisme, Jaume Torramadé.


El llibre, editat per Documentia Universitaria, aborda la creació i el desenvolupament de Dipsalut, l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona. S’hi exposen les claus del model segons el qual s’ha articulat l’ens, com la clara orientació a la prestació directa de serveis, l’estudi de les necessitats reals dels municipis en salut pública, l’orientació als resultats, la creació d’una organització moderna i flexible, l’aposta per la proximitat, la innovació i el treball en xarxa i l’aplicació de les noves tecnologies per guanyar en eficàcia i eficiència. També s’hi destaca el treball en una sola direcció de polítics i tècnics per fer-ho possible i la implicació dels ajuntaments gironins. A més, el llibre recull el procés d’implantació de l’Organisme i els primers resultats, aborda programes ja emblemàtics com el “Girona, territori cardioprotegit” i avança els reptes de futur.


“Innovació, proximitat i serveis al municipi: el model de Dipsalut” esdevé una reflexió sobre com l’administració pública pot donar resposta a les necessitats reals explorant nous sistemes d’actuació i treballant per assolir la màxima eficiència en la gestió.



L’autor, Marc Alabert i López, és gerent de Dipsalut des de l’any 2008. Abans havia estat directiu a Retevision Interactiva i a la Universitat Oberta de Catalunya. Alabert és llicenciat en Història i DEA en Organització i Administració d’Empreses per la Universitat de Girona, Màster en Direcció de Màrqueting i postgraduat en Direcció d’Empreses de Serveis per EADA, Program for management development i Executive Master in Public Administration per ESADE.



En la presentació, Alabert ha explicat que “Vam tenir una oportunitat gairebé única: començar de zero una administració. Per això teníem la responsabilitat moral de posar per escrit aquesta experiència”. Jaume Torramadé ha posat llum a un altre aspecte d’aquest procés de creació de l’Organisme: les peripècies polítiques. El portaveu de CiU a la Diputació de Girona ha recordat que tot va començar amb la demanda del traspàs a la Diputació dels recursos que l’Estat transfereix per salut pública i amb la condició que es creés un Organisme per gestionar-los. Torramadé també ha destacat que, al seu entendre, “El secret de Dipsalut és la gent”. Un punt en el què han coincidit la resta de ponents. El professor d’ESADE, Manuel Férez, i el degà de la Facultat de Medicina de la UdG, Ramon Brugada, han remarcat que “La manera de funcionar de Dipsalut dista molt de com acostumen a fer-ho les administracions públiques”. El president en funcions de Dipsalut, Josep Marigó, ha subratllat que “Aquesta progressió mai hagués estat possible sinó haguéssim anat tots, tècnics, polítics i ajuntaments, en una mateixa direcció”.



Imatge: acte de presentació del llibre (d’esquerra a dreta: Ramon Brugada, Marc Alabert, Josep Marigó, Jaume Torramadé i Manuel Férez).

Galeria d'imatges

Compartir