La ciutat de Girona disposarà de 42 desfibril·ladors cedits per Dipsalut
Aquest dilluns 21 de març, l'Ajuntament de Girona ha comunicat l’adhesió de la ciutat al programa “Girona, territori cardioprotegit”. Ho ha fet en una roda de premsa que ha comptat amb l'alcaldessa del municipi, Anna Pagans ,el president de Dipsalut, Josep Marigó, el degà de la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona i director científic del programa, Ramon Brugada, la regidora d’Organització Administrativa, Victòria Saget, i el cap territorial del SEM a Girona, Jaume Heredia.
La ciutat comptarà amb 42 desfibril·ladors cedits per Dipsalut. 32 d'ells seran fixes i s'instal·laran dins de columnes a espais públics com places, carrers, façanes d'equipaments...La resta, seran mòbils i s’ubicaran en vehicles de la Policia Municipal o de Protecció Civil. L'Organisme també oferirà formació a aquelles persones que tinguin més probabilitats d'haver-lo d'utilitzar com ara els mateixos cossos de seguretat, conserges de poliesportius o personal d'estacions d'autobusos.
Tal i com ha explicat el president de Dipsalut, Josep Marigó, el programa “Girona, territori cardioprotegit” pretén implantar una xarxa de fins a 650 desfibril·ladors d’ús públic als municipis de la demarcació. Cada municipi en disposarà de, com a mínim, un. Els aparells són automàtics i estan connectats amb el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) que rep una alerta automàtica quan algú agafa el desfibril·lador per tal de poder enviar una ambulància al lloc dels fets.
El director científic del programa, Ramon Brugada, ha remarcat que es tracta d'aparells molt fàcils d'utilitzar "fins i tot per un nen" i ha assegurat que amb la implantació de desfibril·ladors d´ús públic "es pot reduir significativament el temps d'intervenció en cas d’aturada cardíaca i reduir entre un 20 i un 25% el nombre de morts sobtades". Brugada també ha recordat casos d'esportistes que s'han pogut recuperar completament gràcies a que es disposava d'un desfibril·lador en el mateix terreny de joc i ha insistit en la vital importància de poder intervenir dins els primers 4 minuts per tal que la persona no pateixi seqüeles. El cardiòleg ha subratllat que el "Girona, territori cardioprotegit" és el projecte més important del món d'implantació de desfibril·ladors d'ús públic.
L'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, ha subratllat el compromís de la ciutat amb la cardioprotecció i ha insistit en què els desfibril·ladors que ja tenien conviuran amb els nous. Pagans també ha detallat els criteris que s'han seguit a l'hora de decidir on ubicar els aparells cedits per Dipsalut. S'ha prioritzat espais de molt trànsit de persones -especialment a peu- i equipaments de molt ús (estacions, centres cívics, instal·lacions esportives....).
Fins el moment, Dipsalut ja ha rebut les sol·licituds de desfibril·ladors de 206 municipis dels 221 que té la demarcació. La previsió és començar a instal·lar els aparells al maig (en les poblacions que formin part de la prova pilot) i tenir-los tots implantats abans d'acabar l'any.
Imatge (d'esquerra a dreta): Jaume Heredia, cap territorial del SEM a Girona; Victòria Saget, regidora d'Organització Administrativa de l'Aj. de Girona; Ramon Brugada, degà de la Facultat de Medicina de la UdG, cardiòleg i director científic del Programa; Anna Pagans, alcaldessa de Girona; Josep Marigó, president de Dipsalut; i M. Àngels Freixenet, regidora de Seguretat. Al mig, la columna que protegirà els desfibril·ladors fixes.