Vés al contingut

Salut ambiental

Pt13

Divulgació de coneixements de seguretat alimentària en l’àmbit municipal

Introducció

La seguretat alimentària forma part d’una estratègia global de la Unió Europea en la qual també estan implicats la salut i el benestar dels animals i les plantes. L’objectiu és assegurar-la des de la granja fins a la taula del consumidor.

A Catalunya, en la mateixa direcció europea, es va redactar el Pla de Seguretat Alimentària 2022-2026, un model integrat i relacional d’intervenció pública per impulsar els principis de coordinació, cooperació i transversalitat i que atorga un paper destacat als sectors empresarials i als consumidors.

Pel que fa al sector públic, la Llei 18/2009, de 22 d’octubre, de salut pública, estableix (a l’apartat f de l’article 52) que la gestió del risc per a la salut derivat dels productes alimentaris en les activitats del comerç minorista, del servei i la venda directa d’aliments preparats als consumidors (com a activitat principal o complementària d’un establiment), és de competència municipal. 

Des de Dipsalut, entenem la dificultat per a molts ajuntaments de donar resposta a aquesta competència. Així mateix, som conscients que el sector de la restauració i la venda minorista a la nostra demarcació compta amb un nombre d’establiments que fa gairebé impossible abordar la tasca d’avaluació de tots, exclusivament des de les capacitats del mon local.

Per això, és voluntat de Dipsalut explorar i treballar les opcions que podem arribar a oferir i les aliances que es puguin acordar amb les altres administracions que actuen en l’àmbit de la salut pública a Catalunya.

En aquest sentit, aquest 2024, s’oferirà a aquells municipis que ho sol·licitin la utilització d’una aplicació informàtica desenvolupada per l’Organisme que facilitarà que els ajuntaments puguin generar el cens municipal d’establiments minoristes i de restauració i assignar-los el número de registre, seguint les directrius dels Criteris registrals d’establiments minoristes d’alimentació i restauració. Per tal de millorar el coneixement dels tècnics municipals en aquest àmbit, es mantenen - al Catàleg de Formació de Dipsalut- els cursos sobre com elaborar el cens municipal d’establiments alimentaris. També es continuen amb la difusió de material divulgatiu sobre seguretat alimentària.

Objectius

  • Informar els ajuntaments de l’abast de les seves competències pel que fa a la gestió del risc per a la salut derivat dels productes alimentaris.
  • Facilitar l’elaboració del Cens municipal d’establiments alimentaris minoristes i de restauració.
  • Difusió d’informació sobre seguretat alimentària i consum sostenible en l’àmbit municipal.
  • Millorar els coneixements dels treballadors del comerç minorista d’alimentació i la restauració per a elaborar aliments segurs.

Destinataris

Tots els ajuntaments de la demarcació de Girona.

Accions

Desenvolupament de les accions

Dipsalut donarà suport tècnic i formatiu a l’elaboració dels censos d’establiments minoristes d’alimentació i de restauració municipals. 

L’Organisme posa a disposició dels ajuntaments gironins material divulgatiu i cursos de formació sobre seguretat alimentària. Els treballadors de comerç minorista d’alimentació i restauració que exerceixen la seva tasca en equipaments municipals, poden inscriure’s als cursos bàsics de formació per a manipuladors d’aliments. 

Aquest programa facilita als consistoris la difusió de la informació sobre seguretat alimentària entre els responsables d’aquests establiments.

Normativa

  • Llei 15/1990, de 9 de juliol, d’ordenació sanitària de Catalunya.
  • Decret legislatiu 2/2003, de 28 d’abril, pel qual s’aprova el text refós de la Llei 8/1987, de 15 d’abril, municipal i de règim local de Catalunya.
  • Llei 18/2009, del 22 d’octubre, de salut pública.
  • Reglament (CE) 852/2004, de 29 d’abril de 2004, relatiu a la higiene dels productes alimentaris.

Cost i finançament

Programa de servei gratuït per als ajuntaments.

Formació

Dipsalut ofereix formació gratuïta vinculada a aquest programa:

  • Curs bàsic de formació per a manipuladors d’aliments del comerç minorista i la restauració.
  • Curs sobre l’elaboració del cens municipal d’establiments alimentaris

Per obtenir més informació sobre els cursos, podeu consultar el lloc web de Dipsalut, apartat “Formació”.