10 anys del projecte “Juguem?”
Aquest divendres 3 de juny s’ha dut a terme, a la Coma Cros de Salt, una jornada per commemorar el desè aniversari del “Juguem?”. L’acte ha comptat, entre altres, amb la presidenta de Dipsalut, Maria Puig i Ferrer, la diputada delegada d’Acció Social, Teresa Brunsó, i l’equip tècnic d’Acció Social de Dipsalut.
Al llarg del matí s’ha analitzat la trajectòria del projecte “Juguem?, com ha evolucionat en el decurs dels seus deu anys de vida, els resultats obtinguts i els reptes que ha d’encarar. També s’ha reflexionat sobre la intervenció socioeducativa i s’han compartit eines i experiències per portar a terme, a nivell local, accions de caire educatiu des d’un punt de vista inclusiu, integral i comunitari.
Un projecte d'intervenció social i educativa
El “Juguem?” es desenvolupa al municipi de Salt i busca oferir alternatives de lleure a la mainada i jovent, especialment als que - per la situació socioeconòmica familiar- no poden accedir a les activitats extraescolars. Se’ls proposa un conjunt d’activitats lúdiques, culturals i esportives per complementar l’aprenentatge de l’escola i per fomentar la seva autonomia així com l’adquisició de valors, d’habilitats i d’estils de vida saludables. Moltes d’aquestes activitats es realitzen aprofitant l’espai públic, les places i equipaments municipals, i els patis de les escoles, que s’usen fora l’horari lectiu. El programa també inclou altres accions com l'espai lector o els itineraris segurs.
La iniciativa es desenvolupa gràcies a la col·laboració, al treball en xarxa, entre les administracions i les entitats esportives, culturals i de lleure del municipi.
Entre els objectius del Juguem? hi ha proporcionar un suport educatiu extraescolar als nois i noies i a les seves famílies i posar a l’abast de tothom els recursos educatius complementaris a l’escola que hi ha Salt. Així es promou la igualtat d’oportunitats entre tots els infants, adolescents i joves que resideixen al municipi, alhora que es fomenta la convivència i la cohesió social. El desenvolupament del programa i el treball comunitari que inclou facilita també la prevenció i la detecció precoç de casos de vulnerabilitat.
Dipsalut i la Diputació de Girona donen suport econòmic al projecte des dels seus inicis. Enguany, l’Organisme de Salut Pública hi ha destinat 25.000 euros, a través d’una subvenció exclosa de concurrència. A aquest import, s’hi sumen 25.000 euros més que hi ha aportat la Diputació aquest 2022.