Notes de premsa

27/06/2014

Dipsalut actua en 721 piscines d’ús públic per garantir-ne la salubritat

 

Dipsalut avalua 721 piscines d’ús públic de 130 municipis de la demarcació. L’Organisme n’analitza les condicions higièniques i arquitectòniques per tal de garantir que són segures per a la salut de les persones. També forma els responsables d’aquests equipaments i a les persones que s’encarreguen directament del seu manteniment.


Aquest 2014 Dipsalut revisa un total de 721 piscines d’ús públic de les comarques gironines; 75 més que l’any passat. Ho fa dins els programes d’avaluació higiènica i sanitària de les piscines d’ús públic i el de suport a la gestió del risc derivat de les piscines d’ús públic de titularitat i/o gestió municipal. Són “piscines d’ús públic” totes aquelles que poden ser utilitzades per qualsevol persona (encara que calgui pagar una entrada per accedir-hi) com ara les municipals, les de parcs aquàtics, d’hotels, càmpings, centres esportius...En aquestes instal·lacions hi poden confluir riscos per a la salut dels usuaris que poden estar associats a elements arquitectònics poc apropiats, al deficient manteniment de les instal·lacions o a una insuficient qualitat sanitària de l’aigua.


Garantir la salubritat de les piscines d’ús públic és una competència dels ajuntaments. Dipsalut els dóna suport en aquesta tasca assumint els serveis de revisió, avaluació i control i recomanant les mesures correctores necessàries per tal que es compleixi idòniament la normativa vigent en aquest àmbit. Aquest any 2014, són 130 els municipis els que han sol·licitat aquest suport.


Des de la piscina municipal de Fornells de la Selva, el vicepresident primer de Dipsalut, Josep M. Corominas, i l’alcalde del municipi, Mateu Parera-Nieto, han destacat els esforços que es fan perquè els veïns i veïnes puguin utilitzar les piscines amb seguretat per a la seva salut. Corominas ha recordat que “Dipsalut no actua únicament sobre les de titularitat municipal, sinó que també avalua i, si és necessari, recomana mesures correctores als gestors de les piscines d’ús públic de titularitat privada”. Parera-Nieto ha agraït la tasca de l’Organisme en aquest àmbit; “molt valuosa especialment per als municipis mitjans i petits que tenim pocs mitjans tècnics per dedicar-hi”.


El servei comença amb una primera visita en què els tècnics examinen les piscines que el municipi sol•licita que s’avaluïn. Prenen mostres d’aigua i revisen els vasos, l’entorn de la piscina, el paviment, el magatzem de productes químics i el conjunt de les instal•lacions. Es mira si els nivells de desinfectant i PH són correctes, si els productes desinfectants s’apliquen adequadament, si l’aigua està lliure de bacteris i paràsits, si els vasos estan nets (lliures d’algues, sòlids i escumes), si l’entorn de la piscina és higiènic i segur, si els productes químics estan degudament envasats i etiquetats...L’objectiu és determinar si s’està fent un manteniment adequat de l’equipament. Els resultats es comuniquen a l’ajuntament pertinent. Si hi ha alguna deficiència, es fa saber de manera immediata i es recomanen mesures correctores. Un cop efectuades, es fa una nova revisió i controls analítics per assegurar que les accions hagin estat efectives. L’Organisme també dissenya plans de gestió i autocontrol adaptats a les peculiaritats de cadascuna de les piscines i s’encarrega de fer-ne el seguiment.


L’aplicació d’aquests programes en els últims anys ha permès una millora progressiva en les condicions de seguretat i salubritat de les piscines de la demarcació. L’any 2013, el 95% de les 646 piscines avaluades tenien un bon nivell de qualitat, és a dir, no presentaven deficiències que poguessin suposar un risc per a la salut dels usuaris.


Per transmetre els coneixements necessaris per desenvolupar els plans de gestió i autocontrol de les piscines d’ús públic, Dipsalut forma gratuïtament les persones responsables d’aquests equipaments i les que s’encarreguen directament del seu manteniment.



Imatges: una tècnica avalua les instal·lacions i comprova els nivells de PH i desinfectant de l’aigua de la piscina municipal de Fornells de la Selva. Autor: Joanna Magureanu.




Per més informació:
Noemí Guillem, Difusió de Dipsalut
nguillem@dipsalut.cat
972414720, 699012787

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització