Una seixantena de professionals es formen en prevenció i detecció d’abusos sexuals infantils
Aquest mes de novembre s’ha dut a terme la primera edició del curs. Ha comptat amb trenta alumnes, el nombre màxim permès per poder desenvolupar-lo idòniament. La segona edició es farà al desembre. Les inscripcions han superat abastament les altres trenta places disponibles. Per aquest motiu, ja n’estem programant més edicions per al 2020.
El curs “L’abús sexual infantil: trenquem amb el silenci” està impartit per la Fundació Vicki Bernadet, dedicada a l’atenció integral, prevenció, formació i sensibilització dels abusos sexuals a nenes i nens. La presidenta de l’entitat, Vicki Bernadet, i la psicòloga Pilar Polo en són les docents.
S’hi donen a conèixer les característiques i les conseqüències dels abusos sexuals a infants; es reflexiona sobre el paper dels professionals que treballen amb menors pel que fa a la prevenció i detecció d’aquest tipus de violència; i es comparteixen les pautes d’actuació, circuits i protocols bàsics que cal seguir en cas de tenir sospita o coneixement d’un d’aquests casos. L’objectiu final és proporcionar eines per poder prevenir, identificar i respondre davant la violència sexual contra els menors.
Pilar Polo subratlla la importància de les accions formatives: “A tot arreu on hem fet incidència formativa surten casos. L’ambient passa a ser prou receptiu perquè els infants expliquin el que els preocupa”. Diu que cal trencar definitivament el silenci que sovint encara hi ha a l’entorn d’aquest tema: “Els abusos es perpetuen perquè ningú explica què passa o perquè, quan la víctima ho explica, es guarda silenci per por a afrontar-ho, per l’estigma social o per desconfiança en el sistema judicial. Això només protegeix els abusadors”. “Necessitem adults formats, protectors de la infància, i disposats a parlar i a actuar”, remarca. La psicòloga de la Fundació Vicki Bernadet assegura que “és feina de tots fer pedagogia; hem de fer visible el rebuig cap a certes actituds irrespectuoses amb els nens. Ens hem de desprendre de la visió que només són importants els problemes dels adults i posar els infants al lloc que els pertoca, al de ciutadans amb drets”.
Dins el curs s’aborden temes com el desenvolupament psicosexual dels infants, les conductes i situacions de risc i les possibilitats d’actuacions pedagògiques a implementar. Se subratlla que cal respectar els infants, donar-los veu, escoltar-los i facilitar espais on es puguin explicar. També es donen a conèixer els recursos als que es pot demanar ajuda o assessorament i es detallen els protocols existents que cal seguir en el moment en que se sospita o es coneix un cas, com el Protocol marc d'actuacions contra el maltractament a infants i adolescents de Catalunya. Alhora es parla de la incidència i prevalença de l’abús sexual infantil.
Des de la Fundació Vicki Bernadet es recorda que un de cada cinc menors pateix algun tipus d’abús sexual abans dels disset anys i que la majoria dels abusos (9 de cada 10 casos) es produeixen dins el cercle de confiança (àmbit familiar o entorn més proper). Subratllen que suposa una experiència traumàtica per al que la pateix, interferint en el seu adequat desenvolupament i repercutint negativament tant en el seu estat físic com psicològic i que les seqüeles acostumen a perdurar al llarg de tota la vida adulta.