Vés al contingut
16 abril 2018

Salut espiritual i promoció de la salut

En la jornada s'ha promogut la reflexió al voltant de preguntes com les següents: Com abordar els aspectes espirituals en l'àmbit personal i professional? Com millorar la nostra salut espiritual? Como promoure la salut espiritual de la ciutadania? Com donar sentit a allò que fem? Com pot influir la salut espiritual en l’atenció al suïcidi, l’assetjament escolar, la violència de gènere o a la xenofòbia Com pot ajudar-nos a gestionar el dolor i el patiment? Com la salut espiritual pot ajudar-nos a millorar de manera individual i col·lectiva?

Per passar a l'acció, s'han proposat algunes tècniques i s'han entrenat habilitats relacionades amb la intel·ligència espiritual, els dons i els talents, el silenci, la investigació i l'aplicació en l'atenció sanitària.

Els ponents, Josep Lluís Bimbela i Mariola Bernal, han posat èmfasi en la necessitat de treballar des d'un concepte ampli de salut, que tingui en compte la salut física, però també la social, la psicològica i l'espiritual. Han recordat que nombrosos aspectes la determinen i que alguns, com les desigualtats socioeconòmiques, tenen un pes específic molt important sobre la salut i el benestar de les persones.

Bernal i Bimbela han assegurat que cal començar treballant-nos personalment, millorar com a persones, per avançar cap a una societat més justa i han donat algunes claus per a fer-ho. També han reivindicat la cooperació, en comptes de la competició i han insistit en què cal tornar a parlar d'ètica i a recordar que la felicitat d'un no és possible sense la felicitat dels altres.

En la jornada s'ha proporcionat evidència científica que el treball de la salut espiritual és útil en camps tant diversos com la gestió del dolor i el patiment, la prevenció del suïcidi o el tractament d'adiccions.

Josep Lluís Bimbela és doctor en Psicologia, màster en Salut Pública i en Drogodependències, professor de la Escuela Andaluza de Salud Pública i director del Máster de Comunicació per la Salut i l’aprenentatge.

Mariola Bernal és doctora en Antropologia de la Medicina, experta en salut mental i immigració, investigadora a la Fundació Wassu-UAB, professora associada a la Universitat de Barcelona, professora col·laboradora a la Universitat Rovira y Virgili i docent, investigadora i consultora a la Escuela Andaluza de Salud Pública.

La jornada anava especialment adreçada a professionals de l'àmbit de la salut i l’acció social. Ha estat organitzada per Dipsalut i certificada per la Càtedra de Promoció de la Salut.