Reptes en promoció de la salut trenta anys després de la Carta d'Ottawa
En la jornada s'ha analitzat les principals aportacions que s’han dut a terme en cadascun dels àmbits d’actuació descrits a la Carta i s'ha identificat els reptes en l’àmbit de la promoció de la salut que es plantegen en els propers anys en relació als Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni. També ha servit per intercanviar coneixements i experiències.
La sessió inaugural La Contribució de la Promoció de la Salut en els Objectius de Desenvolupament del Mil.leni ha anat a càrrec de la Dra. Amèlia Fernández Juan, professora titular del Departament de Medicina Preventiva i Social, directora de l 'Instituto de Promoción de la Salud, Universidad Javeriana de Bogotá (Colòmbia).
Al llarg del dia, s'ha dut a terme cinc taules rodones amb les temàtiques següents: creació de polítiques públiques saludables (de la Carta d’Ottawa a la salut en totes les polítiques); creació d’entorns de suport a la salut (dels entorns físics als entorns socials); enfortiment de l’acció comunitària, incorporant-hi la mirada dels determinants socials; desenvolupament d’habilitats personals i reorientació del serveis de salut (de la malaltia a la salut i del pacient a la persona). Per últim, per cloure-la, s'ha celebrat la taula rodona "30 anys després d’Ottawa: nous reptes, en la que s'ha recollit les conclusions de la jornada, com ara la necessitat de treballar realment la salut des d'una visió integral i no pas des de la fragmentació de criteris i dels àmbits des d'on s'atenen les persones.
La jornada ha estat organitzada per la Càtedra de Promoció de la Salut i per Dipsalut. Professionals de l'Organisme de Salut Pública hi han parlat sobre els programes de Parcs Urbans de Salut, Sigues Tu i Salut i Crisi.
La Carta d’Ottawa per a la promoció de la salut
Es tracta d’un document que va ser presentat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) durant la Primera Conferència Internacional per a la promoció de la salut, celebrada l'any 1986 a aquesta ciutat del Canadà.
La conferència va reunir experts de tot el món que es van comprometre a treballar conjuntament per aconseguir l'objectiu "salut per a tots l'any 2000". La salut es va definir com un dret humà bàsic i es va remarcar que, per assolir-lo, calia un enfocament intersectorial. Es van establir tota una sèrie de mesures i requisits adequats per aconseguir l'objectiu marcat. Els requisits fixats com a bàsics per aconseguir un bon estat de salut, van ser: la pau, la llar, l'educació, l'alimentació, ingressos econòmics, un ecosistema estable, recursos sostenibles, justícia i equitat entre individus.