La tasca dels psicòlegs especialitzats en emergències
L’equip de psicòlegs especialitzats es mobilitza, a petició dels municipis, per accidents, agressions sexuals, suïcidis, delictes amb violència, morts sobtades o violentes d’infants i altres situacions traumàtiques.
La intervenció psicològica es realitza amb la màxima immediatesa possible i, habitualment, en el mateix lloc on han succeït els fets. S’atén tant víctimes directes dels esdeveniments com familiars o altres afectats. L’atenció psicològica també s’ofereix als professionals que treballen en emergències i que puguin necessitar-ho.
Aquests psicòlegs s’encarreguen, entre d’altres tasques, de comunicar de manera adequada les males notícies que sovint cal donar, d’escoltar i acompanyar les víctimes i d’establir una relació d’ajuda. També procuren minimitzar els danys que el trauma pot causar sobre les persones i preparar-les per afrontar el dolorós procés que gairebé sempre els espera. A banda d’aquesta primera atenció en el lloc de l’emergència, es dóna continuïtat al tractament per als usuaris que així ho necessiten, a través d’un mecanisme de derivació urgent a la Xarxa de Salut Pública.
L'objectiu principal d'aquest servei és ajudar els afectats a reprendre al més aviat possible el control sobre les seves vides i evitar que desenvolupin patologies posttraumàtiques.
El Servei d'Emergències Piscològiques de Dipsalut és actiu les 24 hores i els 365 dies de l’any. El poden activar alcaldes i alcaldesses dels municipis gironins o els regidors en qui deleguin, els comandaments de les policies locals, els caps dels equips de protecció civil, els responsables dels serveis socials i els dels diferents cossos d’emergències de la Generalitat de Catalunya.
L’equip de psicòlegs està coordinat amb els altres ens que ofereixen serveis similars per evitar possibles duplicitats.