Finalitza la instal·lació dels 503 desfibril·ladors fixos implantats per Dipsalut
Aquest dimarts 5 de novembre, ha tingut lloc l’acte per donar per finalitzada la instal·lació dels desfibril·ladors. L’acte s’ha fet a la Plaça Catalunya de Girona, davant el desfibril·lador situat en aquest punt. Hi ha assistit el vicepresident de Dipsalut, Josep M. Corominas; el degà de la Facultat de Medicina, Ramon Brugada; el director territorial del SEM a Girona, Jaume Heredia, el regidor de Seguretat, Mobilitat i Via Pública, Joan Alcalà i la regidora de Serveis Administratius i Joventut, Roser Urra.
El vicepresident de Dipsalut ha puntualitzat que el projecte no només és posar desfibril·ladors ja que el seu ús és molt senzill i no podem fer mal a la víctima sinó que es pretén canviar els hàbits de la població. Alhora, el projecte ha aconseguit unificar esforços i treballar coordinadament amb els diferents agents del territori.
El regidor de Seguretat, Mobilitat i Via Pública ha remarcat la importància de fer difusió del programa ja que s’ha demostrat que salva vides. Per la seva banda, el Dr. Ramon Brugada ha fet incís a la gran fita aconseguida amb el projecte que és el canvi en el decret que regula l’ús del desfibril·lador a la via pública i que a dia d’avui permet a persones no formades utilitzar l’aparell sempre i quan no ho pugui fer una persona amb formació.
El director territorial del SEM a Girona ha explicat que la cadena de supervivència és la que salva la vida. La primera baula es va traslladar a la població i després d’un any n’ha assumit la responsabilitat i ara les oportunitats de vida les donen els ciutadans. Fins a data d’avui en 119 ocasions quan el SEM ha arribat al lloc dels fets s’havia intervingut amb un desfibril·lador.
Dipsalut, en el marc del programa Girona, territori cardioprotegit ha implantat un total de 747 desfibril·ladors automàtics a 221 municipis de la demarcació. 503 d’aquests aparells són fixos i s’han instal·lat a places, carrers, façanes d’equipaments i altres espais d’elevat trànsit de persones.
Pel que fa als desfibril·ladors mòbils, se n’han cedit un total de 123 a 53 municipis de la demarcació que es troben dins dels vehicles dels equips de primera resposta (policia local, protecció civil,...).
Finalment, Dipsalut disposa d’una quarantena d’aparells que cedeix temporalment per cardioprotegir activitats puntuals o de temporada i que fins a data d’avui han cardioprotegit 84 activitats.
Properament, també els vehicles dels Mossos d’Esquadra de la demarcació de Girona disposaran de desfibril·ladors mòbils. Concretament se’n cediran 74 aparells.
Durant el període d’instal·lació dels desfibril·ladors s’han pogut recuperar 11 vides. L’última ha estat aquest cap de setmana a Pals on la policia local col·locava l’aparell i recuperava la vida d’un turista francès de 57 anys que havia patit una aturada cardiorespiratòria.
Pel que fa a la formació, 1895 persones s’han acollit al programa que ofereix l’Organisme i que va adreçat prioritàriament al personal que té el seu lloc de treball proper als desfibril·ladors fixos i al personal municipal associat als desfibril·ladors mòbils–com a ara policia, protecció civil i vigilants municipals- que duen desfibril·ladors mòbils dins els seus vehicles. Alhora, 3835 persones han assistit als tallers que ha realitzat Dipsalut als municipis amb l’objectiu de sensibilitzar les persones en la transcendència d’usar un aparell de desfibril·lació a l’hora de salvar vides.
Fins a la data només en cinc ocasions s’han realitzat actes vandàlics. La causa de 3 d’aquests vandalismes va ser un petard durant la revetlla de Sant Joan. En cap dels casos el desfibril·lador va patir cap dany.